Prestatietoeslag FrieslandCampina gehalveerd

FrieslandCampina betaalt leden-melkveehouders over boekjaar 2018 een prestatietoeslag van 46 cent per 100 kilo melk uit. Dat was in 2017 nog 1,03 euro. Die halvering is te wijten aan een 11 procent winstdaling bij de multinational.

Dat blijkt uit het jaarverslag. De winst bedroeg in 2017 bedroeg 227 miljoen euro, in 2018 komt de winst uit op 203 miljoen euro. In 2018 ging 100 miljoen euro ondernemingswinst verloren door lage basiszuivelprijzen ten opzichte van de garantieprijs die aan de leden melkveehouders werd uitbetaald. Dat was vooral in de eerste helft van 2018 het geval. In de tweede helft van het jaar herstelden weliswaar de boternotering en kaasprijzen, maar in het vierde kwartaal stond het resultaat opnieuw onder druk door een daling van melkvetnoteringen.

Ook de toegenomen concurrentie in de markt voor kindervoeding in China en Hongkong speelde een rol. Door extra te investeren in innovatie, marketing, verkoop en distributie wist FrieslandCampina marktposities in China en Hongkong te handhaven.

Herstel tweede helft 2018

De kosten voor de herstructurering van de onderneming en incidentele lasten door sluiting van locaties drukten het resultaat verder met circa 50 miljoen euro. De FrieslandCampina-directie is niet tevreden met de hoogte van de waardecreatie (inclusief ledenobligaties 59 cent per 100 kilo melk), maar zegt in 2018 wel voorwaarden te hebben geschapen om tot betere resultaten te komen.

Een bedrag van 85 miljoen euro werd vorig jaar aan kostenbesparingen gerealiseerd en in tweede helft van 2018 werden de eerste positieve resultaten van de ingezette transformatie zichtbaar. In de tweede helft van het jaar namen de volumes van alle businessgroups in totaal met 2,3 procent toe ten opzichte van het eerste halfjaar.

Kaas

De verkoop van kaas leverde een positief resultaat op in de tweede helft van het jaar. Om de positie in kaas te versterken, werden in de tweede helft van het jaar vier acquisities afgerond. Ook tekende FrieslandCampina een samenwerkingsovereenkomst voor de productie van de populaire kaassoort mozzarella. Daarnaast was er sprake van een sterk verbeterde volumegroei voor de business group Consumer Dairy in met name Azië.

De nieuwe organisatiestructuur, die in 2018 zijn beslag kreeg, moet voor meer commerciële slagkracht zorgen, met de focus op markt en duurzaamheid. FrieslandCampina berekende in 2018 een daling van de broeikasgasemissie van 5,1 procent (onderneming en leden). Het aandeel ingekochte grondstoffen uit duurzaam beheerde bronnen steeg naar 77 procent van het totaal.

• Klik voor het jaarverslag op bijgesloten pdf

Downloads
jaarverslagRFC

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer