Grote opbrengstverschillen zaaiuien

In Zeeland werd vorig jaar gemiddeld 15 ton zaaiuien per hectare geoogst, in Flevoland 44 ton. Landelijk gezien was de opbrengst van uien 36 procent lager dan in 2017.

Grote+opbrengstverschillen+zaaiuien
© Twan Wiermans

'De droogte en het wel of niet kunnen beregenen heeft een behoorlijke impact gehad', zegt Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS publiceerde donderdag de definitieve oogstraming. Daaruit blijkt dat de regionale verschillen bij uien en consumptieaardappelen groot zijn. 'De verschillen zijn best uniek. Dat hebben we de laatste jaren zeker niet gezien. Het droge jaar 1976 liet ook dit soort verschillen zien', zegt de CBS-woordvoerder.

Relatief lage opbrengst in Zeeland

De lange periode van droogte laat, in combinatie met de (on)mogelijkheden van beregenen, flinke regionale verschillen zien. Van de vier provincies met de meeste zaaiuien (Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant) had Zeeland vorig jaar een relatief lage opbrengst met 15,4 ton per hectare. Dat is 20 ton minder dan het landelijk gemiddelde. In Flevoland was de opbrengst 44 ton per hectare, bijna 9 ton per hectare hoger dan het landelijk gemiddelde.

Bij consumptieaardappelen is een soortgelijk beeld te zien. In Zeeland was de opbrengst relatief minder goed met 35,1 ton per hectare, 6 ton lager dan het landelijk gemiddelde. Flevoland heeft bij dit gewas een opbrengst van 46,1 ton per hectare, 5 ton meer dan het gemiddelde. Pierik: 'De droogte heeft in Zeeland een behoorlijke impact gehad op wat de telers van het land hebben gehaald.'

Jaarverschil

Met 35,5 ton per hectare viel de gemiddelde opbrengst van zaaiuien vorig jaar 36 procent lager uit dan de 55,7 ton van 2017. De gemiddelde opbrengst per hectare consumptieaardappelen was in 2018 met 41,2 ton per hectare 22 procent lager dan de 52,8 ton in 2017. Bij beide gewassen gaat het om het grootste jaar-op-jaarverschil sinds 2000.

De definitieve oogstraming van uien ligt 11 procent boven de voorlopige raming van 32 ton per hectare die het CBS in oktober 2018 publiceerde. De totale bruto-opbrengst van zaaiuien is daardoor 100.000 ton hoger dan de voorlopige raming. 'Het is iets meegevallen ten opzichte van de voorlopige cijfers', zegt Pierik. De opbrengst is wel 36 procent lager dan in 2017.

Bij de consumptieaardappelen is er nauwelijks verschil tussen de voorlopige en definitieve oogstraming. De opbrengst ligt 3 procent hoger dan de voorlopige oogstraming van 40 ton per hectare. Doordat de geoogste oppervlakte 0,4 procent lager was, verschilt de definitieve bruto-opbrengst nauwelijks van de voorlopige oogstraming.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen, pootgoed en uien

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer