Bordeskeuring+scheelt+tot+1+euro+per+varken
Nieuws
© Twan Wiermans

Bordeskeuring scheelt tot 1 euro per varken

Een bordeskeuring is per geëxporteerd varken goedkoper dan een klepkeuring. Vee & Logistiek Nederland raamt het voordeel aan keuringskosten op 50 cent per vleesvarken. Aan logistiek en planning kan nog eens tot wel 50 cent per varken worden bespaard.

Bij een klepkeuring keurt een dierenarts dieren voor export op een verzamelcentrum of op de veewagen. Dat kost de helft van de tijd van een klepkeuring. Directeur Esther van Nieuwkerk van Vee & Logistiek Nederland berekent dat voordeel op 50 cent per varken.

Bijkomend voordeel is dat meerdere wagens van verschillende herkomstbedrijven kunnen worden gedaan met een voorrijtarief. Het voordeel dat dat oplevert, kan nog eens 50 cent per varken zijn.

2,5 miljoen euro

'Als alles via het bordes gaat, levert dat bij 2,5 miljoen exportvleesvarkens een potentiële besparing op van 2,5 miljoen euro. En een efficiëntere inzet van dierenartsen en een veel kleiner risico op boetekwartieren.'

Van Nieuwkerk maakt de rekensom naar aanleiding van het amendement dat het Europees Parlement vorige week aan nam om in de Europese wetgeving ruimte te maken voor alternatieve keuringsmethoden, zoals de bordeskeuring.

Alternatief

Nederlandse exporteurs wachten al jaren op een goed alternatief. De klepkeuring kwam in plaats van de stalkeuring die per 1 maart 2014 verboden werd. Door de klepkeuring raakte de export van varkens flexibiliteit kwijt. Het keuringsproces duurt langer en 's nachts laden is er niet meer bij waardoor exporteurs vaak maar één rit per dag met dezelfde wagen kunnen plannen.

Ook wordt er nauwelijks nog op zaterdag gekeurd waardoor exporteurs maar vijf dagen per week met dieren naar Duitse slachterijen rijden in plaats van zes dagen.

Pilots

Als alternatief voor de klepkeuring deed Nederland in 2015 ervaring op met de bordeskeuring. De pilots met de bordeskeuring vonden plaats in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dierenartsen en transporteurs.

Omdat de pilots succesvol waren, was de verwachting toen dat het ministerie van Economische Zaken snel groen licht zou geven voor de bordeskeuring. Maar Europese regelgeving stond deze keuring niet toe.

Verandering

Met de uitspraak van vorige week komt daarin verandering. Vee & Logistiek Nederland is blij met de toezegging. De brancheorganisatie zegt dat hoe meer mogelijkheden er zijn voor export door werkbare en efficiënte exportcertificering, des te beter exporteurs kunnen inspelen op de vraag van Duitse slachterijen..

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer