Rusland+jaagt+vee%2Dexport+aan
Nieuws
© DIRK HOL

Rusland jaagt vee-export aan

Het Russische melkveebedrijf EkoNiva koopt wekelijks duizend vaarzen aan in West-Europa, met name in Nederland, Duitsland en Denemarken. Door de Russische vraag is de vee-export in 2017 in waarde gegroeid naar ruim 40 miljoen euro.

De drijvende kracht achter de Russische agrarische megaonderneming, die ook zuivel produceert en machines verhandelt, is de Duitse landbouwingenieur Stefan Dürr. Onder zijn leiding breidde EkoNiva de melkproductie uit tot 300 miljoen liter in 2017. Op dit moment telt de onderneming ruim 50.000 melkkoeien, verspreid over twintig locaties in heel Rusland en honderdduizenden hectares land.

Ondanks de hoge kostprijs en zwakke roebel, loont het volgens Dürr om te investeren in melkproductie in Rusland. Het lukt het land niet om op korte termijn zelfvoorzienend te worden in zuivel.

Sanering melkveehouderijtak

Weliswaar neemt het aantal moderne grootschalige melkveebedrijven mede dankzij overheidssubsidies toe, maar het aantal minimelkveebedrijven neemt zienderogen af. Bovendien daalt het aantal voormalige Russische staatsbedrijven die melk produceren voortdurend. Investeerders saneren de melkveehouderijtak, constateert Dürr.

Voor kortdrachtige vaarzen die EkoNiva aankoopt, wordt in Nederland 1.000 tot 1.050 euro per stuk betaald, meldt Vee & Logistiek rundveevertegenwoordiger Derk Jan Kuenen in Zelhem. In Denemarken is het prijsniveau een paar honderd euro hoger.

Voldoende aanbod

Ondanks de veestapelreductie, is er in Nederland nog steeds voldoende aanbod. Daardoor stijgt de prijs van exportvaarzen niet snel. Zeker in Duitsland en Denemarken wordt het aanbod ondersteund door de extreme droogte. In Nederland zijn met name de exporteurs Schaap en Hunland actief in de vaarzenexport naar Rusland.

De vee-export naar Rusland vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 44 miljoen euro, blijkt uit handelscijfers van Wageningen Economic Research. Een stijging van 40 procent ten opzichte van 2016. In totaal exporteerde de Nederlandse land-en tuinbouw voor een bedrag van 1 miljard euro naar Rusland in 2017, een stijging van 10 procent.

Door de Ruslandboycot halveerde de exportwaarde, met name door het wegvallen van zuivel- en vleesexport. Maar de export van vee, zaaizaden en technologie lijdt nauwelijks onder de handelsboycot. Het ministerie van LNV verwacht verdere toename van de agrarische handel met Rusland, al hangt het ook af van de mate waarin de Russische overheid de agrarische sector blijft steunen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer