De+kracht+en+zwakte+van+de+maatschap
Column
© eigen foto

De kracht en zwakte van de maatschap

Iedere partner van onze maatschap heeft buiten Lakin Dairy LLP nog andere bedrijven. Fred en ik hebben een akkerbouwbedrijf en hooihandel, de anderen hebben elders meer melkveebedrijven.

We vormen het schoolvoorbeeld van de schaalvergroting in de Verenigde Staten in onze sector. In 1994, toen we pas boer waren, werden er 9,5 miljoen koeien gemolken op 112.000 bedrijven. In 2017, het eerste jaar van onze maatschap, werden er op ruim 40.000 bedrijven 9.39 miljoen koeien gemolken.

Als een boerenbedrijf zich dusdanig heeft uitgebreid dat de boer de positie heeft van manager en zakenman, dan is de ambitie het vermenigvuldigen van aantallen. Ook als de melkprijs, zoals nu, niet overhoudt, is dat geen reden te downsizen. Nee, laten we juist met meer koeien de efficiëntie nog wat vergroten.

Volgens onze melkcoöperatie Dairy Farmers of America (DFA) is de verwachting dat we nog een halfjaar lage melkprijzen hebben en in de tweede helft van dit jaar een stijgende lijn zien. En hogere melkprijzen smaken misschien naar meer melk.

Door de jaren heen hebben we respect voor het weer gekregen

Joke Rodenhuis, melkveehouder in Kansas

De kracht van een maatschap zit in het bundelen van de verschillende 'specialiteiten' van de partners waardoor die groei mogelijk is. Maar natuurlijk lopen we ook weleens tegen de zwaktes aan. Soms zijn we zo druk dat de puntjes niet meer op de i komen.

Toen er pasgeleden slecht weer in het vooruitzicht was, vroeg ik een partner of hij de koeienverzekering goed voor elkaar had. Door de jaren heen hebben we respect voor het weer gekregen: 21 jaar geleden, toen we pas een halfjaar boer waren in Kansas, hebben we 150 koeien verloren in een sneeuwstorm. Vervelend maar thank goodness voor een goede verzekering destijds. Toen we in 2017 een halfjaar als maatschap boerden, kregen we wederom een sneeuwstorm op ons dak waarbij ook koeien zijn omgekomen.

De reactie van mijn partner over de koeienverzekering: 'Nou, dat doe jij toch?' Dus niet, hij heeft de verzekeringspolis afgesloten en doet de jaarlijkse vernieuwing ervan.

Als ik me er dan toch maar tegenaan bemoei, blijkt dat inderdaad niet alle koeien zijn verzekerd. De groei op het erf is niet doorgevoerd in de verzekering. Ai, en is nou mijn grootste angst nog eens een groot deel koeien te verliezen aan Moeder Natuur. En als je dan de verzekering niet in orde hebt...

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin, Meagan en Austin in de Amerikaanse staat Kansas. De maatschap waarvan ze deel uitmaken, heeft 1.120 hectare (akkerbouw)land, 4.350 stuks melkvee en fokt 13.500 stuks jongvee op voor derden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer