Stevig+verlies+bietentelers+in+2018
Nieuws
© Han Reindsen

Stevig verlies bietentelers in 2018

Een lage prijs en tegenvallende opbrengsten zorgen ervoor dat de teelt van suikerbieten in 2018 voor de meeste Nederlandse akkerbouwers verliesgevend was.

Voor quotumbieten geleverd in de campagne van 2018 heeft landbouwcoöperatie Cosun een uitbetalingsprijs vastgesteld van 35,69 euro per ton. Dat is 10 euro minder dan vorig jaar. De gemiddelde financiële opbrengst voor Nederlandse bietentelers komt op 2.600 euro per hectare. Vorig jaar was dat nog 4.000 euro, ook omdat toen gemiddeld meer tonnen per hectare zijn geoogst.

De uitbetaling is voor de meeste bietentelers beneden de kostprijs en verliesgevend, erkent Dirk de Lugt, bestuursvoorzitter van Cosun. Hij gaf deze week een toelichting op de bietenprijs. ‘Er is minimaal zo’n 3.000 euro per hectare nodig voor een positief resultaat. Als we te lang lage prijzen moeten uitbetalen dan verliezen akkerbouwers de animo om bieten te telen.’

De uitbetalingsprijs voor de quotumbieten is opgebouwd uit een basisprijs en een ledentoeslag. De basisprijs bedraagt al enkele jaren 32,50 euro per ton bieten en met name de toeslag voor de leden is dit jaar veel lager vanwege de tegenvallende resultaten van Suiker Unie, als bedrijfsonderdeel van Cosun.

De Lugt zegt dat Cosun komend jaar deze garantieprijs handhaaft. ‘Vanwege de marktsituatie gaan we er nu al van uit dat de uitbetalingsprijs in 2019 nog weer lager zal zijn en dus nog meer in de buurt komt van de basisprijs.’

Verlaging basisvergoeding

Voor de surplusbieten, die telers boven hun quotumtoewijzing op basis van ledenleveringsbewijzen (LLB’s) leveren, verlaagt Cosun wel de basisvergoeding van 30 naar 20 euro. Dit is volgens De Lugt nodig om de grondstofkosten van Suiker Unie concurrerend te houden. Op jaarbasis verwerkt Suiker Unie ongeveer 15 procent surplusbieten.

Over de toekomst van de bietenteelt in ons land is Cosun positief. ‘We zitten nu in een dip’, verklaart De Lugt. ‘En dat zal volgend jaar aanhouden. Voor de periode daarna zijn de vooruitzichten op de suikermarkt gunstiger.’

De Lugt gaat ervan uit dat ook de bietentelers nog voldoende perspectief zien. ‘Er is geen groot aanbod van LLB’s en dat is een aanwijzing dat telers zuinig zijn op hun recht om bieten te mogen telen.’

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer