Suiker bezorgt Cosun historisch laag resultaat

De tegenvallende resultaten van Suiker Unie resulteren voor Cosun over het jaar 2018 in een nettowinst van slechts 1 miljoen euro.

Suiker+bezorgt+Cosun+historisch+laag+resultaat
© Koos van der Spek

De omzet van de landbouwcoöperatie daalde in 2018 tot 2,05 miljard euro. Dat is 66 miljoen euro minder dan in 2017. Toen kwam de nettowinst na uitbetaling van de ledentoeslag uiteindelijk uit op 75 miljoen euro.

Tijdens de persbijeenkomst in Breda gaf Cosun deze week een toelichting op de jaarcijfers. Concern-directeur Albert Markusse bevestigde daar dat de financiële resultaten van 2018 historisch laag zijn voor de coöperatie.

De tegenvallende prestaties van Suiker Unie worden vooral goed gemaakt door aardappelverwerker Aviko en veevoerfabrikant Duynie. Ook sapproducent SVZ en cichoreiverwerker Sensus noteren lagere resultaten.

Deels ingecalculeerd

‘Voor Suiker Unie geldt dat we voor het eerst verlies draaien. Natuurlijk was dit deels wel ingecalculeerd vanwege de ontwikkelingen op de suikermarkt, maar bovenop de prijsvorming werden we dit jaar ook geconfronteerd met lage opbrengsten.’

Suiker Unie verwerkte afgelopen campagne 6,5 miljoen ton suikerbieten tot 1,1 miljoen ton suiker. Het seizoen daarvoor werd 220.000 ton suiker meer geproduceerd uit ruim 8 miljoen ton bieten.

Het aandeel van Aviko in de omzet van Cosun steeg in 2018 naar 42 procent en is daarmee 6 procent hoger dan het aandeel van Suiker Unie. Markusse vertelt dat de aardappelverwerker een overwegend mooi jaar afsluit.

‘De prijzen en marges zijn goed. Het laatste kwartaal merken we dat er meer druk is op het resultaat vanwege de hoge grondstofkosten.’

Lage prijzen houden aan

Voor 2019 voorspelt Cosun opnieuw een moeizaam financieel seizoen. ‘De lage contractprijzen voor suiker zullen aanhouden’, legt Markusse uit. ‘De winst zal niet veel hoger zijn dan dit jaar.’

Vanaf 2020 hoopt Cosun te profiteren van een herstel van de suikermarkt. De matige jaarcijfers hebben overigens geen gevolgen voor de investeringsplannen van Cosun, stelt Markusse.

‘Vooral bij Aviko willen we de komende jaren blijven investeren in productontwikkeling en capaciteitsuitbreiding in Europa, maar ook in China. Waarschijnlijk wordt in de loop van dit jaar duidelijk waar we een nieuwe fabriek voor de aardappelverwerking gaan bouwen.’

Risico's spreiden

Over de koers van de coöperatie zegt Markusse dat er geen aanleiding is om veel te veranderen. Dit jaar bewijst volgens hem hoe belangrijk het is om financiële risico’s te kunnen spreiden over meerdere bedrijfsonderdelen. ‘We moeten vooral rustig blijven en geloof houden in de toekomst.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer