Nieuw+Aviko%2Dcontract+op+basis+van+kostenindex
Nieuws
© Aviko

Nieuw Aviko-contract op basis van kostenindex

Met het nieuwe kostenindexcontract ontkoppelt Aviko Potato de contractprijs van de jaarlijkse fluctuaties op de fysieke aardappelmarkt. Een objectieve kostenindex bepaalt hoeveel de contractprijs in een volgend contractjaar stijgt of daalt.

De contractvorm komt alleen beschikbaar voor de vasteprijscontracten. In 2019 start een pilot met circa veertig telers. 'Met deze nieuwe contractvorm willen wij de 'varkenscyclus' uit de contractprijs over de jaren heen halen', zo verwoordt directeur Dick Zelhorst een van de belangrijke argumenten voor de introductie van het kostenindexcontract.

De noviteit is mede het gevolg van overleg met LTO Nederland naar aanleiding van de misoogst en hoge teeltkosten waarmee veel telers in 2018 werden geconfronteerd. De nadere uitwerking is in nauwe samenspraak met de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato tot stand gekomen.

Voorbeeld

Een aantal details moet nog worden uitgewerkt, maar de basisstructuur is al bekend. Een voorbeeld ter verduidelijking: wie in 2019 instapt (dat kan alleen in de contracteringsperiode) krijgt de vaste prijs voor de komende oogst. Die wordt op index 100 gesteld. In maart 2020 wordt bepaald wat de index voor dat jaar wordt.

De index is een percentage waarmee de contractprijs van 2019 wordt verhoogd of verlaagd naar het niveau van 2020. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de objectieve prijsindexcijfers voor productiemiddelen en bewaarkosten en naar de kostprijsdatabase die Aviko Potato sinds een aantal jaren bijhoudt. De index wordt in overleg tussen Aviko Potato en de ATC vastgesteld.

Bij de start tekent een deelnemer voor twee jaar. Daarna kan elk jaar een extra jaar vooruit worden bijgetekend. In ons voorbeeld tekent de deelnemer in 2019 tot en met 2021. In 2020 wordt (desgewenst) bijgetekend tot en met 2022 enzovoort. Aviko Potato noemt dit een doorrolcontract. Via deze constructie kan tijdig worden ingespeeld op groei danwel afname van de deelname aan deze contractvorm.

Geen kostprijsindex

Zelhorst benadrukt dat het niet gaat om een kostprijsindex. 'De verschillen in kostprijs tussen bedrijven zijn daarvoor te groot en te veel afhankelijk van bedrijfs- en teeltomstandigheden.'

Grondkosten tellen niet mee in de index en ook de hectareopbrengst heeft geen invloed. Arbeidskosten worden gerelateerd aan loonwerktarieven. De indexconstructie geldt zowel voor de basisprijs als de bewaarstaffel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer