Aviko%3A+hogere+prijzen+en+lagere+terugleververplichting
Nieuws
© Koos van der Spek

Aviko: hogere prijzen en lagere terugleververplichting

De vaste prijscontracten van Aviko Potato gaan in 2019 fors omhoog. Tegelijkertijd wordt de terugleververplichting beperkt en vervalt de maluskorting.

Alle aflandprijzen stijgen met 18,50 euro per ton, terwijl de prijzen voor levering uit de schuur met 15 euro omhooggaan. Telers die uit de schuur leveren en 40 ton per hectare (voor het ras Fontane 45 ton per hectare) vastleggen, kunnen nog eens 5 euro extra bijschrijven. Bij de bewaarstaffels blijft alles bij het oude.

Een belangrijke wijziging in de contractvoorwaarden is dat de verplichte teruglevering voor alle vaste prijs contracten wordt verlaagd van 40 naar 30 ton per hectare. 'Dit is op uitdrukkelijk verzoek van onze Aardappeltelerscommissie (ATC) doorgevoerd. Wij geven onze telers daarmee meer gelegenheid voor vrije verkoop. Die wens wordt al lang geuit', zegt directeur Dick Zelhorst. Aviko Potato is de enige industrie die deze versoepeling heeft doorgevoerd.

Bonus-malussysteem

Ook het bonus-malussysteem wordt aangepast. 'We hadden in 2018 de maluskorting al geschrapt vanwege de extreme omstandigheden. Nu hebben we besloten om de maluskorting definitief te schrappen. We focussen nu volledig op beloning van positieve kwaliteit scores. Excellente kwaliteit voor de hoogste prijs', besluit Zelhorst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer