Cosun verhoogt toewijzing voor 2019 van 95 naar 100 procent

Cosun heeft besloten om het toewijzingspercentage voor de bietenteelt in 2019 aan te passen van 95 procent naar 100 procent. Dit is nodig om in 2020 voldoende suiker te kunnen afzetten.

Cosun+verhoogt+toewijzing+voor+2019+van+95+naar+100+procent
© DIRK HOL

Medio juli heeft Cosun het toewijzingspercentage voor 2019 in eerste instantie op 95 procent vastgesteld. De productieprognose was toen 15,6 ton suiker per hectare.

Inmiddels is de prognose neerwaarts bijgesteld naar 13,4 ton suiker per hectare. De wortelgroei van de bieten is de afgelopen maanden, vanwege de aanhoudende droogte, veel geringer geweest dan normaal.

Minde suiker

Suiker Unie produceert dit jaar minder suiker. Daardoor zal het aanvankelijke plan om suiker in opslag te houden tot het volgende verkoopseizoen, geen doorging vinden. Alle suiker die dit jaar wordt geproduceerd, is nodig om de klanten te kunnen bedienen.

Dit betekent ook dat de productie in teeltjaar 2019 weer groter kan zijn om voldoende suiker voor afzet in 2020 beschikbaar te hebben. Door verhoging van het definitieve toewijzingspercentage naar 100 procent geeft Cosun haar leden graag de kans om hier een bijdrage aan te leveren.

Bietenprijs

Tegelijkertijd is het belangrijk te onderkennen dat de bietenprijs die Cosun kan betalen voor de bieten die worden geteeld in 2019, niet veel boven de basisprijs van 32,50 euro zal uitkomen. Dit vanwege de tegenvallende resultaten van Suiker Unie.

De leveringsplicht voor 2019 blijft 85 procent van de eerdere toewijzing van 95 procent van de ledenleveringsbewijzen (LLB's). De leveringsplicht stijgt dus niet mee met de gestegen toewijzing. Concreet betekent dit dat over 2019 de leveringsplicht blijft staan op 80,75 procent van de LLB's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer