Rabobank+zet+meer+geld+uit+in+agrifood
Nieuws
© Peter Smit

Rabobank zet meer geld uit in agrifood

Rabobank heeft vorig jaar 5 procent meer kredieten uitgezet in de food- en agrisector. Het uitgezette vermogen in die bedrijfstakken groeide van 97,8 miljard euro in 2017 naar 103,1 miljard euro in 2018, een plus van 5 procent. Het totale uitgezette vermogen klom met 1,2 procent naar 416 miljard euro.

Ondanks een klinkende winstgroei 12 procent tot net boven de 3 miljard euro ondervindt de Rabobank nog steeds hinder van de moeilijke marktomstandigheden. De lage rente is hiervan de belangrijkste oorzaak. Topman Wiebe Draijer ziet het herstel hiervan verder naar achter geschoven wat voor nieuwe uitdagingen zorgt.‘Sectoren als de woningbouw en de land- en tuinbouw staan voor grote transities en dat gaat gepaard met een grote financieringsbehoefte. We moeten daarvoor op zoek naar nieuwe financieringsmodellen.’

•Lees ook: Rabobank: 2018 was een goed jaar

In een toelichting op de jaarcijfers zei Draijer dat de bank 'enkele tientallen' boeren heeft geholpen om met een droogtelening gevolgen van de droge zomer van 2018 te overbruggen. De bestuursvoorzitter erkent dat de problemen door de droogte hem uiteindelijk zijn meegevallen. ‘We stonden klaar om meer boeren te helpen. We denken dat het hele land er last van had, maar de grootste problemen zagen we alleen in bepaalde gebieden waar boeren niet konden beregenen.’

Remweg

Rabobank zag bij de boeren die voor ondersteuning aanklopten, vooral liquiditeitsproblemen doordat betalingen vertraging opliepen of uitbleven. ‘Bij kredietaanvragen houden we er al rekening mee dat boeren droogte of een natte periode moeten kunnen overbruggen. Daarnaast houden ze zelf al rekening met een remweg. Het zit fundamenteel goed’, aldus Draijer.

Naast de Nederlandse agrariërs heeft Rabobank internationaal klanten die door weersextremen geraakt worden. Zoals in Australië en Californië. Een droogtelening kan bestaan uit een overbruggingskrediet of het tijdelijk opschorten van betalingen. ‘Hulp wordt op individueel niveau besproken’, zegt financieel directeur Bas Brouwers.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer