Supermarkten: 20 procent minder verpakkingen in 2025

De Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat er in 2025 20 procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Er wordt gestart met het verminderen van het verpakkingsmateriaal in groente en fruit. Dat heeft brancheorganisatie CBL bekendgemaakt.

Supermarkten%3A+20+procent+minder+verpakkingen+in+2025
© Twan Wiermans

De branche wil niet alleen minder verpakkingen in het schap. Het moeten ook duurzamere verpakkingen zijn. Binnen dit project wordt opnieuw gekeken naar verpakkingsmateriaal. De belangrijkste vraag die de supermarkten zich stellen, is wat de functie is van de verpakking. Waar het mogelijk is en ook de duurzame oplossing is, zal verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderen, voorspelt het CBL.

Het simpelweg weglaten van een verpakking is niet altijd de beste optie, zegt Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid bij het CBL. 'Verpakkingsmateriaal heeft vaak een belangrijke functie. Het draagt bij aan de voedselveiligheid van een product, biedt bescherming en kan in veel gevallen de houdbaarheid verlengen.'

Duurzame keuze

Naast een forse reductie zijn de verpakkingen die in 2025 in de supermarkten liggen, voor 95 procent recyclebaar, bestaat het plastic verpakkingsmateriaal voor 50 procent uit gerecycled materiaal en zijn papier en karton 100 procent gecertificeerd. De supermarkten hebben ook aandacht voor de bewustwording bij de consument. Op huismerkproducten staan weggooi- of recyclingslogo's, zodat de consument kan zien hoe hij het materiaal het beste weg kan gooien.

'Duurzame verpakkingen leiden tot een reductie van CO2-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument. Met deze ambitieuze afspraken kunnen wij als branche een mooie bijdrage leveren aan CO2-reductie', aldus Doolaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer