CDA+en+VVD+willen+oplossing+drugsdumpingen
Nieuws
© William Hoogteyling

CDA en VVD willen oplossing drugsdumpingen

Het CDA en de VVD in provincie Overijssel willen dat de provincie Overijssel gaat meebetalen aan de opruimkosten voor drugsafval. Nu draaien grondbezitters nog volledig op voor de kosten.

De partijen dienen daarvoor een motie in tijdens de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten op 27 februari. In de provincies Gelderland, Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland is er al een regeling voor.

CDA-fractievoorzitter Martin Reesink wil dat provincie Overijssel dit voorbeeld volgt. Wij hebben hier vorig jaar al vragen over gesteld. Toen verwees de gedeputeerde naar lopend overleg in het Interprovinciaal Overleg (IPO) en met het Rijk. Eerder was er een landelijke regeling. Die is gestopt. Maar we kunnen grondeigenaren niet voor de kosten laten opdraaien. De kosten kunnen hoog oplopen. De grondeigenaar is verplicht om het op te ruimen, maar een ander heeft het er gedumpt. Dat is niet rechtvaardig.'

Tijdelijke oplossing

Reesink en VVD-fractievoorzitter Regien Courtz vragen om een tijdelijke oplossing. 'Grondeigenaren mogen niet het slachtoffer worden van het gesteggel tussen de verschillende overheidslagen', vindt Courtz. 'Uiteindelijk vinden wij dat er een landelijke regeling moet komen. Tot die tijd moeten wij een oplossing bieden. Het is een toenemend probleem in onze provincie.'

Ze ziet ook op het gebied van veiligheid een rol weggelegd voor de provincie. 'In de provincies Gelderland en Noord-Brabant is er al meer ervaring mee. Het lijkt mij nuttig om met de verschillende veiligheidsregio's ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. Voor een boer zijn het enorme kosten. Dat komt nu op het bordje terecht van hardwerkende mensen die mooie producten maken voor onze provincie. Ze hebben al genoeg zorgen aan de gewone bedrijfsvoering. Dan komt dit er ook nog eens bij.'

Courtz verwacht dat er voldoende steun voor de motie zal zijn. 'Het is ook belangrijk voor de natuur en het is in het belang van de veiligheid. Het dient meerdere doelen. Ik denk dat het voorstel breed gedragen wordt, zeker nu ook andere provincies al zo'n regeling hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer