Afzet+vochtrijke+diervoeders+in+2017+constant
Nieuws
© Jaap Schaaf

Afzet vochtrijke diervoeders in 2017 constant

In 2017 zijn in Nederland 5,5 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar het droge stof gehalte van de vochtrijke diervoeders is gestegen naar 20,4 procent. Omgerekend is de afzet van tonnen droge stof daardoor gelijk gebleven ten opzichte van 2016.

De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,3 miljoen ton mengvoeders. De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn net als vorig jaar, aardappelproducten, tarwegistconcentraat, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel en wei. Samen nemen deze producten 90 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.

Varkens en rundvee

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2017 2,9 miljoen ton. In 2017 was het aanbod van aardappelproducten en tarwezetmeel lager dan in 2016. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en tarwegistconcentraat.

In de rundveehouderij werd 2,6 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is gelijk ten opzichte van het voorgaande jaar. De afzet van perspulp was weer hoger dan in voorgaand jaar. Door verschuivingen in de afzet van bierbostel, en aardappelpersvezels bleef de afzet gelijk aan voorgaand jaar.

In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer