Voeradvies+moet+naar+minder+ruw+eiwit
Nieuws
© Koen van WIjk

Voeradvies moet naar minder ruw eiwit

LTO Noord, PPP-Agro Advies en VIC Zegveld zijn op zoek naar mengvoerbedrijven en -adviseurs die willen inzetten op voeradviezen met minder ruw eiwit.

Minder ruw eiwit in het veevoer is een uitdaging die hard nodig is om de ammoniakdepositie omlaag te brengen in de westelijke veenweiden, stellen de partijen deze week in een publicatie op de site van Proeftuin Veenweiden. Daarvoor zijn de mengvoerbedrijven hard nodig.

Maar zij geven op dit moment nog niet thuis met concrete stappen. Dat concluderen de drie partners naar aanleiding van recent overleg met een groot deel van de mengvoederleveranciers in West-Nederland.

Gaspedaal

De voerleveranciers geven aan dat er mogelijkheden zijn, maar zeggen ook dat het lastig is en veel van het bedrijfsmanagement vraagt. Ook komt nog de opmerking naar voren dat eiwit het gaspedaal voor de melkproductie is, dus dat zakken ook wel spannend is om geen productiedaling te krijgen.

Om tot afspraken te komen, zijn er op korte termijn vervolggesprekken nodig met veevoerbedrijven, stellen LTO Noord, PPP-Agro Advies en VIC Zegveld. Zij willen met individuele veevoerbedrijven kijken wat er wel mogelijk is.

Benutting

Het is volgens hen noodzakelijk dat de voerleverancier meegaat in de beweging van betere benutting van eiwit. Melkveehouders alleen redden het niet in die exercitie.

Verlaging van ruw eiwit in het voer blijft een speerpunt en op korte termijn zijn stappen nodig om op lange termijn de melkveehouderij in de veenweiden vitaal en wendbaar te houden, stellen de partijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer