Warmtesysteem Westland knoopt bronnen aaneen

Met een warmtesysteem voor rest- en aardwarmte kan de Westlandse glastuinbouw 650 miljoen kuub aardgas besparen. Dat blijkt uit een deze week gepresenteerd haalbaarheidsonderzoek naar het beoogde Warmtesysteem Westland. Voorzitter Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Westland licht toe.

Warmtesysteem+Westland+knoopt+bronnen+aaneen
© Wageningen University en Research

Wat is het Warmtesysteem Westland?

'Het Warmtesysteem Westland wordt een open en onafhankelijk beheerd warmtenetwerk waarin lokale energiebronnen aan elkaar worden geknoopt, zoals aardwarmtebronnen, biomassacentrales en WKK-installaties in de regionale glastuinbouw. Ook is restwarmte uit de Rotterdamse havenindustrie in beeld. Een grote wens is aansluiting van het glascluster op de warmteleiding die in 2023 warmte uit de haven naar Den Haag en Leiden brengt.'

De eerste zes aardwarmtebronnen liggen er al, net als andere warmtebronnen in de tuinbouw

Jacco Vooijs, voorzitter LTO Glaskracht Westland

• Lees ook: Westlandse tuinbouw klaar voor warmtenet

Hoe zit het met de haalbaarheid?

'De verwachte benodigde warmtebehoefte van de glastuinbouw is nu 20 petajoule. Door nog meer energiebesparing zal dit dalen tot 15 petajoule. We denken dat die warmtevraag in de toekomst wordt voorzien met 8 petajoule aan aardwarmte, 4 petajoule uit havenwarmte en de rest betreft pieklevering die is in te vullen met lokale bronnen als warmte-koudeopslag, power-to-heat en groen gas. We verwachten dat een groot deel van de kassen een aansluiting kan krijgen.'

Is er dan een nieuw netwerk nodig?

'Niet helemaal. Het mooie is dat de basis voor het Warmtesysteem Westland er eigenlijk al is. De eerste zes aardwarmtebronnen liggen er al, net als andere warmtebronnen in de tuinbouw. Daaromheen zijn al lokale netwerken opgebouwd. Om die te integreren in het warmtesysteem, is het nodig om bij elk nieuw aardwarmteproject extra grote leidingen te gebruiken. Daarnaast is de havenwarmte echt nodig. Dan hebben die overgedimensioneerde leidingen echt nut.'

Wat gaat dit kosten?

'We komen uit op circa 540 miljoen euro. De onrendabele top van de investering komt ongeveer uit op 20 procent, dus circa 100 miljoen euro. Daarvoor zou de overheid in moeten stappen. Verder wordt een groot deel door de sector zelf betaald. Zij gaan immers voor de restwarmte betalen. Anderzijds kunnen glastuinbouwbedrijven ook geld verdienen aan hun eigen warmteproductie via het netwerk.'

Welke partijen werkten mee?

'LTO Glaskracht heeft dit samen gedaan met ongeveer twintig glastuinbouwbedrijven, Warmtebedrijf Westland, Energie Transitie Partners, Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en gemeente Westland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer