Warmtekraan voor Altongebied opengedraaid

Bij NH Paprika in Heerhugowaard is donderdag de gaskraan symbolisch dichtgedraaid en de warmtekraan opengezet. Het was tegelijk de officiële opening van het warmtenet tussen het afval- en energiebedrijf HVC en het glastuinbouwgebied Alton.

Warmtekraan+voor+Altongebied+opengedraaid
© Bert Hartman

Provincie, gemeenten Heerhugowaard en Koggenland, HVC Groep, Ondernemersvereniging Alton (Oval), Rabobank Alkmaar en omstreken, GreenPort NHN en Ontwikkelingsbedrijf NHN ondertekenden een gebiedsakkoord om in 2030 de CO2-uitstoot met 75 procent te reduceren ten opzichte van 1990.

De paprikakwekerij van Marcel Numan heeft al enkele weken proefgedraaid op het warmtenet. Ondanks wat technische storingen en haperingen in de doorvoer is de ondernemer optimistisch over de omschakeling. 'Dit is een totaal nieuw systeem, waarbij er al rekening is gehouden met een periode om de techniek te stroomlijnen.'

Hele Altongebied

Naast Paprika NH hebben nog twee kwekerijen concrete plannen om aan te haken op het warmtenet. 'Uiteindelijk is het bedoeling dat het hele Altongebied van het gas af gaat,' zegt Numan, die ook Oval-voorzitter is. Nu nog neemt het tuinbouwgebied bijna een derde van het totale energiegebruik in de gemeente voor zijn rekening.

Tegelijk met de aanleg van het warmtenet is een glasvezelkabel door het gebied getrokken om ondernemers sneller internet te bieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer