Overijssel betaalt behandelbedrag faunaschade terug

Provinciale Staten van Overijssel stemden vorige week in met een statiegeldregeling voor het melden van faunaschade. Het behandelbedrag van 300 euro wordt terugbetaald, als er daadwerkelijk schade wordt geconstateerd. Bestuurder Dirk Dekker van LTO Noord regio Oost is er blij mee.

Overijssel+betaalt+behandelbedrag+faunaschade+terug
© Han Reindsen

De statiegeldregeling voor faunaschade in Overijssel is een feit. Is LTO Noord tevreden?

'Zeker. Het voelt als gerechtigheid. Wij zijn de indiener van de motie, VVD-Statenlid Henk Veltkamp, dan ook erkentelijk. Stel dat een buurjongen met een fiets tegen je auto rijdt en dat je eerst 300 euro moet betalen, voordat de buurman naar jou wil luisteren. Dat is toch gek? Zo was het voorheen ook bij schade die door wild werd veroorzaakt.'

Die 300 euro behandelbedrag was echt een drempel

Dirk Dekker, bestuurder van LTO Noord regio Oost

Zullen boeren nu eerder geneigd zijn om schade te melden?

'Dat verwacht ik wel. Die 300 euro behandelbedrag was echt een drempel. Er is namelijk ook nog een eigen risico van 250 euro. Die blijft bestaan. Maar alles bij elkaar was het eigenlijk pas vanaf 600 euro interessant om een schadevergoeding aan te vragen.'

Is het eigen risico van 250 euro dan geen probleem?

'Nee, daar kunnen wij ons wel in vinden. Als een boer een schadevergoeding aanvraagt voor 50 euro en de provincie moet daarvoor zelf 500 euro kosten maken, dan is de verhouding zoek. Dus een kleine drempel is te rechtvaardigen. Er moet tenslotte wel een taxateur voor komen.'

Hoe belangrijk is melden van schade?

'Dat vinden wij heel belangrijk. De statiegeldregeling heeft twee positieve effecten. Er is gerechtigheid voor boeren die veel schade hebben. Tegelijkertijd zal er ook een beter beeld ontstaan van hoeveel schade er daadwerkelijk is. Dit helpt LTO Noord weer om zaken bespreekbaar te maken en te vragen om goede beheersmaatregelen.'

Melden kan toch ook zonder vraag om schadevergoeding?

'Dat klopt. Wij roepen boeren en tuinders dan ook op om schade altijd te melden. Hoe meer we weten, hoe beter het is.'

Is dat ingewikkeld?

'Ik heb uitgezocht dat je, voordat je een schade hebt gemeld, 31 muisklikken verder bent. We ontwikkelen nu een app waarmee je vanaf de trekker een schade kunt melden met een foto als bewijs erbij.'

Nog een drempel minder dus?

'Klopt. Boeren moeten al met veel dingen rekening houden. Per provincie zijn de regels weer anders. Het zou mooi zijn als het landelijk gelijk wordt getrokken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer