Akkerbouwer legt in film uit hoe je faunaschade moet melden

Akkerbouwer Maarten Janse uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk heeft een filmpje gemaakt om het voor boeren makkelijker te maken om faunaschade te melden.

'Ik zat met een paar vrienden van mij, die ook boer zijn, te overleggen en we vonden dat er toch te weinig aan ganzen gebeurt, terwijl wij er zelf heel veel last van hebben', geeft Janse aan. 'Als boeren geen schade melden, zal de overheid ook zeggen: het valt wel mee, beheer is niet nodig, want wij zien niet dat er schade is dus boeren waar klagen jullie over.'

Om daarin verandering te brengen, maakte Janse een filmpje waarin je kunt zien hoe hij zelf de schade meldt. Boeren maken in zijn ogen niet altijd gebruik van die mogelijkheid. 'Ik zie dat hier in mijn omgeving ook. Ik zie boeren iedere dag achter de ganzen aan gaan, maar even op de computer de schade invullen, doen ze niet.'

Totaalbeeld

Janse roept de boeren op om schade ook echt te melden, want pas dan komt er een goed totaalbeeld van de schade. 'Het filmpje is ook een dienst richting mijn collega's. En het mooie ervan, schade melden is gratis. Het is echt heel makkelijk. Pas als je een tegemoetkoming aanvraagt, vragen ze daar een bedrag voor. Als de schade wordt toegekend, krijg je dat ook gewoon weer terug.'

 

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer