Drenthe+vraagt+Wiebes+om+regie+op+zonnestroom
Nieuws
© Anjo de Haan

Drenthe vraagt Wiebes om regie op zonnestroom

Provincie Drenthe wil dat Den Haag ingrijpt om zo de bestaande capaciteit op het elektriciteitsnet beter te verdelen over aan te leggen zonne- en windmolenparken. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra heeft hierover bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de bel getrokken.

Netwerkbeheerder Enexis houdt inmiddels bij zo'n honderd Drentse initiatieven voor zonneparken de boot af. Er is volgens het bedrijf niet genoeg netwerkcapaciteit om de elektriciteit, die via de zonnepanelen wordt opgewekt, af te voeren naar het hoofdnet. Enexis verwacht dat het zeker nog een jaar of vijf duurt voordat daar via extra investeringen een oplossing voor is gevonden.

Met strengere selectie aan de voordeur, kan volgens Stelpstra worden voorkomen dat speculanten ongeremd capaciteit kunnen reserveren, waardoor andere initiatieven buiten spel worden gezet. De gedeputeerde vraagt Wiebes te regelen dat alleen vergunde initiatieven capaciteit kunnen reserveren.

Aansluiting

Daarnaast oppert Stelpstra de aansluiting van zonneparken en windmolenparken te combineren en initiatiefnemers meer tijd te gunnen om met behoud van de SDE+-subsidie te kunnen starten. Ze hebben dan meer ruimte om de aansluiting op het hoofdnet te realiseren.

Een blik op een kaart van Enexis, op basis van alle reserveringen, leert dat inmiddels in driekwart van Drenthe het netwerk te kort schiet. Dat capaciteitsprobleem dupeert zowel particuliere initiatiefnemers, waaronder veel boeren, als samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld sportverenigingen die het dak van hun kantine willen inzetten om de clubkas te spekken.

SDE+ beschikking

Teleurstellend, reageert initiatiefnemer en akkerbouwer Jan Reinier de Jong op de stop op nieuwe aansluitingen. Hij heeft een vergund plan klaar liggen voor een zonnepark van 17 hectare in gemeente Borger-Odoorn en verwacht een dezer dagen zijn SDE+ beschikking.

'Ik moest eerder Enexis twee ton aanbetalen, nog voordat ik een vergunning had. Dat bedrag kreeg ik op dat moment niet gefinancierd', stelt De Jong. Hij juicht het initiatief van de provincie toe en blijft optimistisch. 'Ik verwacht dat mijn park er wel komt, al is het waarschijnlijk met een paar jaar vertraging.'

Netbeheerders

Volgens de akkerbouwer zou het al helpen als de netbeheerders wat flexibeler omgingen met de te verwachten levering. 'Ik hoef echt niet altijd 100 procent van het maximale vermogen te leveren. Vaak is dat minder en zo nodig schakel ik een deel van de panelen af. Als de aansluiting daardoor sneller komt en goedkoper is, lossen we het probleem zo op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer