Noordoostpolder+zoekt+locaties+voor+zonneweides
Nieuws
© Douwe Korting

Noordoostpolder zoekt locaties voor zonneweides

Gemeente Noordoostpolder zoekt ruimte voor zo’n 600 hectare aan zonneparken. Daarbij krijgen bewoners en projectontwikkelaars de kans om samen de beste locaties aan te wijzen.

In totaal wil provincie Flevoland 1.000 hectare aan zonneweide toestaan. De eerste helft daarvan wordt momenteel ingevuld door de gemeenten. Almere probeert de komende twee jaar 125 hectare te realiseren, Dronten 110 hectare, Zeewolde 95 hectare, Lelystad 50 hectare, Urk 4 hectare en Noordoostpolder 147 hectare.

Om rond 2030 energieneutraal te zijn is in Noordoostpolder behoefte aan 2,2 petajoules aan duurzaam opgewekte energie. Dat betekent maximaal zo’n 600 hectare aan zonneweides, tenzij ook andere duurzame technieken worden toegepast.

Infrastructuur

LTO Noordoostpolder houdt het planningproces nauwgezet in de gaten. ‘Wij gaan er vanuit dat locaties langs de dijken, in de nabijheid van windmolens komen. Daar ligt al een deel van de infrastructuur klaar en is het landschappelijk goed inpasbaar’, zegt afdelingsbestuurder Marien Verhage.

Netbeheerder

Maar ook in bodemdalingsgebied, bij tuinbouwlocaties of in nabijheid van bebouwing liggen volgens Verhage nog mogelijkheden. ‘Maar netbeheerder Liander bepaalt uiteindelijk of ergens een park kan komen.’

Als het in de Noordoostpolder bij 150 hectare aan zonneparken blijft, verwacht Verhage niet dat veel landbouwgrond hoeft te worden aangesproken voor de aanleg. Bij meer oppervlak wordt dat een ander verhaal. ‘Wie het op landbouwgrond zoekt, hoeft dan niet op echt grote oppervlakten te rekenen. De landbouw in de Noordoostpolder is gezond en dat moet ook zo blijven’, waarschuwt Verhage.

Kansenkaart

Dinsdag hebben zo’n dertig bewoners, boeren en projectontwikkelaars zich op verzoek van gemeente Noordoostpolder over een zogeheten kansenkaart gebogen, zegt deelnemer en afdelingsbestuurder Tjarko Edzes van LTO Noordoostpolder.

Ook bij deze bijeenkomst bleek dat zonneparken aan de dijk, tussen de windmolens in, de meeste kans maken. ‘Of iets wordt ingetekend, hangt toch af van of er een verdeelstation aanwezig is. Kabels doortrekken is namelijk duur.’

Gemeenteraad

Hoe het planproces verder loopt, durft Edzes niet te voorspellen. ‘De projectontwikkelaars hebben haast, de gemeente wil het zorgvuldig spelen. We hebben als groep dinsdag de grote lijnen vastgesteld, de gemeenteraad is nu aan zet.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer