Breed+verzet+tegen+komst+WUR%2Dzonneveld
Nieuws
© Dirk Hol

Breed verzet tegen komst WUR-zonneveld

Een brede coalitie van partijen in het Bennekomse Binnenveld verzet zich tegen de komst van een zonnepark van 10 hectare op grond van Wageningen University & Research (WUR). Het zonnepark moet stroom gaan leveren aan de universiteitsgebouwen op de campus.

Omwonenden zijn een petitie begonnen tegen de komst van het zonnepark. Daarnaast heeft het Comité Verontruste Omwonenden Zonnepark Dijkgraaf in samenwerking met diverse partijen een notitie geschreven met argumenten tegen het zonnepark.

Agrarische Natuurvereniging Het Binnenveld, Stichting Leefbaarheid De Kraats en Nergena, LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei en Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost onderschrijven deze notitie.

Volgens melkveehouder Evert Jochemsen uit Bennekom zijn veel inwoners het oneens met de plannen van LC Energy, WUR en gemeente Ede. Hij is bestuurslid van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei en heeft zijn bedrijf dicht bij de locatie. 'Twee jaar geleden gaf de gemeente nog aan dat zonneparken op landbouwgrond geen optie is.'

Natuurontwikkeling

In het gebied werd onlangs 300 hectare opgekocht voor natuurontwikkeling. 'We zitten hier tussen plaatsen als Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. De grond is hier schaars en duur', zegt Jochemsen.

'Telkens zijn er nieuwe plannen, terwijl er nog voldoende daken zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Veel asbest moet nog worden vervangen. Dat is goed te combineren. Maar projectontwikkelaars kiezen voor het snelle geld.'

Energieneutraal

Gemeente Ede heeft de ambitie om 50 hectare zonneveld te ontwikkelen. Het plan in het Binnenveld ziet zij als pilot om ervaring op te doen. Voor 2050 moet de gemeente energieneutraal zijn.

Volgens woordvoerder Pim Nusselder wil de gemeente bewoners betrekken bij de plannen. 'De gemeenteraad heeft de ambitie vastgesteld. Als gemeente zijn we nu bezig met de spelregels. Participatie van de omgeving is daarbij belangrijk. De spelregels zullen voor het einde van het jaar klaar zijn. Het is logisch om ook dit plan volgens die richtlijnen te beoordelen.'

Natuurliefhebbers

Niet alleen boeren verzetten zich tegen het plan, ook natuurliefhebbers. 'In de betreffende percelen nestelen elk jaar weidevogels, vertelt Henk van Paassen van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost.

'Voor de vogels is een open landschap belangrijk. Duurzame energie is goed, maar kijk eerst eens naar reststroken langs snelwegen. Niet in het bijzondere cultuurlandschap van het Binnenveld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer