Aanpak+Marktplaatshandel+verboden+middelen+en+planten
Nieuws
© DIRK HOL

Aanpak Marktplaatshandel verboden middelen en planten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marktplaats gaan samenwerken om handel in illegale producten tegen te gaan.

Daarbij gaat het om handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, gewasbeschermingsmiddelen, chemicaliën, dieren, diensten en planten. Dinsdag ondertekenden de partijen een samenwerkingsdocument met afspraken die helpen advertenties met verboden waar zoveel als mogelijk te weren van de handelssite.

NVWA en Marktplaats gaan zich gezamenlijk inzetten voor een betere voorlichting en het toezicht. In de nieuwe samenwerking zal Marktplaats kopers en aanbieders er nog scherper op wijzen dat aangeboden producten en diensten moeten voldoen aan relevante wetgeving en dat de NVWA hierop toeziet. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan verboden aanbod dat vaker voorkomt en een groot risico vormt voor consument, dier of natuur.

Druk op de knop

Het gaat hierbij onder meer om producten die volgens de Warenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Wet Natuurbescherming en de Geneesmiddelenwet verboden zijn. Wanneer NVWA-inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Marktplaats, melden zij dat met een simpele druk op de knop aan de handelssite.

Marktplaats zorgt er vervolgens voor dat de betreffende advertenties met voorrang worden verwijderd, waarbij de verkoper gewezen wordt op de melding van de NVWA. Deze aanpak is afgelopen jaar door de NVWA getest in een pilot, die betrekking had op een aantal gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. In een periode van ongeveer twee maanden zijn bijna honderd advertenties voor gewasbeschermingsmiddelen en bijna twintig voor invasieve exoten verwijderd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer