Grote+meerderheid+Lagerhuis+tegen+brexitdeal
Nieuws
© UK Parliament/Jessica Taylor

Grote meerderheid Lagerhuis tegen brexitdeal

Update - De brexitdeal die de Britse premier Theresa May sloot met de EU is in het Lagerhuis weggestemd. Met 202 stemmen voor en 432 tegen liep May tegen een historische nederlaag op.

Ondanks waarschuwingen van May dat een tegenstem de brexit op het spel zet stemde 432 van de 650 parlementsleden tegen haar deal met de EU. 16 parlementariërs onthielden zich van stemming. Het is de grootste nederlaag van een Britse regering in het Lagerhuis sinds de jaren twintig van de vorige eeuw.

De Britse premier heeft in de afgelopen dagen de vertrekovereenkomst met hand en tand verdedigd, maar zonder resultaat. Maandag nog zei ze dat ze gelooft dat een brexit die door het parlement geblokkeerd wordt waarschijnlijker is dan een scenario zonder deal.

Landsbelang

Kort voor de stemming deed May dinsdagavond nog een laatste en dringende oproep om 'in het landsbelang' de deal te steunen. Ze zei te vrezen voor chaos bij een vertrek uit de EU zonder deal.

Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) diende na de stemming een motie van wantrouwen in tegen de regering zodat het Lagerhuis 'kan oordelen over de incompetentie van deze regering.' Woensdag debatteert het Britse parlement over deze motie die zou kunnen uitdraaien op nieuwe verkiezingen. De kans hierop lijkt echter niet groot, omdat May nog altijd steunt op de meerderheid van haar eigen partij met de steun van de Noord-Ierse DUP.

Met nog 73 dagen te gaan tot de brexit-datum kan een val van de Britse regering een uitstel van de brexit of een vertrek van de Britten zonder vertrekovereenkomst betekenen.

Direct na de stemming kondigde de premier aan dat ze volgende week maandag met een alternatief komt voor het vandaag afgeschoten vertrekplan. Hierover zal ze in de komende dagen met afgevaardigden van alle partijen spreken. Dit zal echter wel nieuwe onderhandelingen met Brussel betekenen.

Helderheid

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker wil zo snel mogelijk van de Britten 'helderheid' over en hoe ze nu verder denken te gaan. In een verklaring zegt hij dat hij de uitslag van de stemming betreurt. 'De kans op een chaotisch vertrek van de Britten is deze avond toegenomen', aldus Juncker die zegt dat de Europese Commissie de EU daar zo goed mogelijk op zal voorbereiden.

Premier Mark Rutte laat via Twitter weten dat hij de keuze van het Britse parlement betreurt, maar respecteert. 'NL & EU staan achter huidig akkoord, maar blijven ons voorbereiden op alle scenario's. Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen no-deal situatie. Hoe nu verder is aan VK', aldus de tweet van de premier.

Volgens Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW; is het nu zaak te voorkomen dat er überhaupt een no-deal komt. 'De gevolgen daarvan voor de havens, de aanvoer van medicijnen, landingsrechten en financiële transacties zijn namelijk niet te overzien. Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer