%27Impact+brexit+niet+afwentelen+op+boer+en+tuinder%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Impact brexit niet afwentelen op boer en tuinder'

Door het 'no' van het Britse parlement tegen het vertrekakkoord met de EU nemen de zorgen voor Nederlandse boeren en tuinders toe. De toegang tot de derde afzetmarkt van Nederlandse agroproducten dreigt door een harde brexit ernstig bemoeilijkt te worden.

'We moeten voorkomen dat onzekerheid straks omslaat in chaos. Verse groente en bloemen kun je niet een dag in een truck voor de grens laten staan. De handel met het VK moet door kunnen gaan', zegt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon in een reactie op afloop van de stemming van dinsdagavond.

• Lees ook: Grote meerderheid Lagerhuis tegen brexitdeal

De LTO-voorzitter waarschuwt voor de grote financiële gevolgen voor individuele boeren en tuinders als het VK, ons derde exportland, van de ene op de andere dag praktisch onbereikbaar is. 'De sector bereidt zich daarop voor, maar het kabinet moet ook klaar staan. Het mag niet zo zijn dat de impact van een harde brexit op de boeren en tuinders wordt afgewenteld. Dan gaan er ondernemers, veelal gezinsbedrijven, omvallen.'

Inspanning douane

LTO Nederland roept de overheid daarom op alles op alles te zetten om vertraging aan de grens te minimaliseren als een no-deal brexit onverhoopt van kracht wordt. Dit vereist een forse fysieke inspanning van douane en keuringsdiensten en een 24-uurs bezetting om de handel zoveel mogelijk te faciliteren.

Voor sommige ondernemers zal de impact zo groot zijn dat steun noodzakelijk is, waarschuwt LTO. De belangenorganisatie wil daarom dat zij aanspraak kunnen maken op de gelden die de overheid heeft gereserveerd ter voorbereiding op een brexit. In de Voorjaarsnota 2018 heeft het kabinet al 651 miljoen euro aan reserveringen voor 2018 – 2023 opgenomen.

LTO Nederland verwacht van het kabinet dat met Brussel wordt besproken welke noodmaatregelen de Europese Commissie kan treffen in het geval van een ernstige marktverstoring bij een harde brexit. Verder tijdverlies moet worden voorkomen. Daarnaast mag een onverhoopte harde brexit geen gat slaan in het Europese landbouwbudget. Dan zouden boeren tweemaal getroffen worden, aldus LTO.

Zekerheid handel

De belangenorganisatie blijft voorstander van de dinsdagavond weggestemde deal tussen de EU en het VK. Dit biedt ondernemers zekerheid dat de handel met het VK tot zeker eind 2020 ongehinderd door kan gaan. Er is dan tijd om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Wat LTO betreft moet ook op lange termijn de handel met het VK ongehinderd blijven. Dat betekent een handelsakkoord tussen de EU en het VK zonder douanetarieven en met gelijke voedselveiligheids-, fytosanitaire en veterinaire productstandaarden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer