Keurpunt vee-import noodzakelijk bij harde brexit

Update - Vee & Logistiek Nederland overlegt samen met ondernemers met het ministerie van LNV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de inrichting van een keurpunt voor levend vee bij Hoek van Holland. Dit station is noodzakelijk bij een harde brexit.

Als de Britten de Europese Unie zonder handelsakkoord verlaten, dreigt de import van levend vee uit het Verenigd Koninkrijk stil te vallen. Reden is dat er nog geen importkeuringsstations voor vee beschikbaar zijn, ook niet in Frankrijk en België. Deze zijn in ons land alleen te vinden op Schiphol Airport en Maastricht Aachen Airport.

Voorzitter Henk Bleker van Vee & Logistiek Nederland praat met het ministerie van LNV over het keurpunt in Hoek van Holland. 'Er zijn ondernemers die dat gezamenlijk willen exploiteren en inrichten. Het probleem is dat de vierkante meters in de omgeving schaars zijn en er nog geen geschikte ruimte is gevonden voor het keuren en stallen van dieren', zegt hij.

'Als het niet lukt, dan moet de overheid toestaan dat vrachtwagens wat verder kunnen rijden voor er gekeurd kan worden. Dan is zo'n keurpunt snel ingericht.'

Vooral paarden

Jaarlijks komen twee- tot driehonderd veetransporten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. 'Het gaat vooral om paarden. Een groot deel betreft transporten van een of enkele dieren.'

Minister Carola Schouten (LNV) antwoordde onlangs op Kamervragen van het CDA dat zij bereid is importkeuringsstations te faciliteren met diensten van de NVWA, maar de sector moet het initiatief voor het keurpunt nemen.

Verzamelplaatsen

De export van vee kan na een harde brexit in principe doorgaan. Die keuring kan plaatsvinden bij de veehouder of op verzamelplaatsen.

Wel ziet Bleker problemen bij het transport van jonge melkgevende koeien naar het Verenigd Koninkrijk. 'Dat zijn er vier- tot vijfduizend per jaar. Die interessante handel kan in gevaar komen, als door vertraging aan de grens de transporttijden worden overschreden.'

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Pieter Omtzigt hebben donderdag een motie ingediend waarin ze de regering oproepen om de leiding te nemen bij een publiek-private samenwerking met als doel het inrichten van een keurpunt voor vee-import uit het VK. Dinsdag stemt de Tweede Kamer hierover.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer