Spruitenexport stijgt naar recordhoogte

De export van Nederlandse spruiten blijft doorgroeien en bereikte in 2017 een recordhoogte. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle wintergroenten zijn het vooral de spruitjes die de laatste jaren meer worden geëxporteerd.

Spruitenexport+stijgt+naar+recordhoogte
© Koos van der Spek

De exportwaarde groeide van 32 miljoen euro in 2008 naar 66 miljoen euro in 2017. Vooral naar Duitsland, de Verenigde Staten en Italië worden Nederlandse spruiten meer geëxporteerd. Spruitjes zijn in Nederland de op een na meest geteelde wintergroente, na winterpeen.

Ongeveer twee derde van de Nederlandse spruiten wordt geëxporteerd. Vooral Duitsland (32 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (10 miljoen euro), België (5 miljoen euro) en Italië (4 miljoen euro) zijn belangrijke exportlanden voor Nederlandse spruitkooltelers. Het aandeel spruiten dat naar Noord-Amerika wordt uitgevoerd, is gering. Het neemt echter wel toe. In totaal werd er in 2017 voor 3,6 miljoen euro aan spruiten naar Noord-Amerika geëxporteerd, daarvan ging voor 2,8 miljoen euro naar de Verenigde Staten.

Uitzondering

Spruitkool neemt een uitzonderingspositie in. Het totaal areaal wintergroenten nam in 2018 af met ruim 765 hectare. Dat is een afname van 5 procent. Van de wintergroenten is alleen het areaal spruiten het laatste jaar gestegen met 2,1 procent. De daling van het areaal boerenkool was het laagst (0,2 procent), dat van witte kool (11,4 procent) en prei (12,2 procent) het grootst.

Het areaal wintergroenten was in 2018 volgens het CBS 3 procent kleiner dan in 2008. Gezien over een periode van tien jaar, van 2008 tot 2018, is van alle wintergroenten het areaal knolselderij het meest gegroeid, met 41 procent. Het areaal winterwortelen was vorig jaar 17 procent groter dan in 2008. De grootste afname was er bij prei (34 procent) en boerenkool (19 procent). Het areaal spruitjes was, ondanks de groei in de afgelopen jaren, 17 procent kleiner.

Winterpeen

Ook over de opbrengsten heeft het CBS cijfers. In 2017 werd 847 miljoen kilo wintergroenten geoogst. Meer dan de helft van het opbrengstgewicht gaat naar peen. In 2017 werd in Nederland 444 miljoen kilo winterpeen van het land gehaald. Op de tweede en derde plaats volgen witte kool (138 miljoen kilo) en prei (104 miljoen kilo).

Hoewel het areaal wintergroente in tien jaar tijd is gedaald, is de opbrengst wel toegenomen. De opbrengst wintergroenten was in 2017 14 procent hoger dan in 2008.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer