'Telers hebben nieuwe spruitenmiddel hard nodig'

Spruitentelers hebben dit jaar veel last van trips en koolmot. De sector heeft behoefte aan snelle toelating van een nieuw gewasbeschermingsmiddel, pleit Jos Schelling uit Mijnsheerenland, lid van de landelijke commissie Spruitkool van LTO.

%27Telers+hebben+nieuwe+spruitenmiddel+hard+nodig%27
© Koos van der Spek

Zijn de problemen dit jaar groot?

'Tripsschade in spruiten doet zich landelijk voor, maar is vooral zichtbaar in Flevoland. Trips zie je in het zuidwesten minder, waar juist koolmot dit jaar een extreem probleem is. Op veel plaatsten is de schade enorm. In Flevoland rukt de koolmot ook steeds meer op.'

Wat kunnen telers hiertegen doen?

'Spruitkool is in Nederland een relatief klein gewas. Dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Telers hebben nu de beschikking over een beperkt en eenzijdig pakket aan middelen. Elke week hetzelfde middel spuiten is niet goed. We hebben aanvulling nodig, zodat we effectiever kunnen bespuiten met minder toepassingen.'

Zijn er nieuwe middelen op komst?

'Ja, er ligt een nieuw experimenteel middel in beproeving. Hier zijn bijzonder goede resultaten tegen koolmot te zien. Het gaat om een nieuwe werkzame stof, belangrijk voor het afwisselen van middelen. De sector wacht al lang op dit middel, dat waarschijnlijk pas in 2018 wordt toegelaten.'

Daar hebben telers volgend jaar niets aan.

'Daarom pleiten we als LTO-commissie voor toelating van het middel via de 120-dagenregeling voor 2017. Er moet dan sprake zijn van acute noodzaak. Dat is nu absoluut het geval. In het zuidwesten is minstens een kwart van de spruiten onverkoopbaar. Als dat geen reden is.'

Wie neemt dit besluit?

'De NVWA adviseert het Ctgb. De NVWA is al twee keer in Flevoland geweest om de situatie rond trips te beoordelen. Maar in het zuidwesten is nog niet op deze manier naar de koolmot gekeken. Ik hoop dat ze het koolmotprobleem komen bekijken. Alleen dan kun je een goed beeld vormen en adviseren.'

U kunt ze het probleem duidelijk maken?

'Ik ben vorig jaar gestopt als spruitenteler en verzorg de gewasbescherming voor een aantal spuitentelers. Ik zie dat de koolmot over het algemeen heel hardnekkig is.

'We hebben het nieuwe middel volgend jaar vóór het groeiseizoen nodig en niet halverwege de zomer. Daar wil ik me hard voor maken.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer