Melkveehouder voert zijn koeien spruitenstokken

Melkveehouder en akkerbouwer Arie Ripping uit Heijingen voert zijn koeien de spruitplanten na de spruitenoogst. De planten vermengt hij met het rantsoen.

'Dat bestaat verder uit kuilgras, snijmais en bierborstel. En in dit rantsoen zit een kleine 20 kilo spruiten en spruitenstokken', geeft hij aan. Na de oogst van de spuiten vangt de boer de stokken op. 'In België zijn ze er mee bezig om de stokjes op te vangen na de oogst, omdat ze anders in de grond liggen en de stikstof verloren gaat bij het verrottingsproces', weet Ripping.

Voorheen liet hij de stokken achter op het land, omdat ze goed zijn voor de structuur in de bodem. Nu kiest hij ervoor om ze aan de koeien te voeren. Ripping voert de stokken vers. In de winter en met de vorst zijn de stokken wel een aantal weken te bewaren. 'Dit krijgen ze alleen als ik aan het oogsten ben van oktober tot maart. De koeien vinden het lekker en ze geven er goed melk van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer