Stijgende+lijn+zuivelnoteringen+houdt+aan
Nieuws
© FrieslandCampina

Stijgende lijn zuivelnoteringen houdt aan

De noteringen voor melkpoeder en boter van ZuivelNL zijn opnieuw gestegen. Mager melkpoeder van extra kwaliteit werd 3 euro duurder en kost nu 191 euro per 100 kilo. Boter steeg 4 euro in waarde naar 439 euro per 100 kilo.

De voortdurend stijgende zuivelnoteringen zijn vooral te danken aan de dalende melkproductie in de Europese Unie. Alleen Ierland en Polen produceren significant meer melk dan vorig jaar. De belangrijkste producenten, Frankrijk, Duitsland en Nederland, hebben om uiteenlopende redenen te maken met afnemende melkaanvoer.

In Frankrijk speelt de matige melkprijs in 2017 en 2018 een rol, in Duitsland speelt ruwvoerschaarste door extreme droogte de melkveehouderij parten en in Nederland heeft de fosfaatwetgeving de melkproductie fors geremd. Ook de groei van de melkproductie in de Verenigde Staten loopt terug.

China doorslaggevend

Buiten de Europese Unie meldt alleen Nieuw Zeeland stijgende melkaanvoercijfers. Naast de dalende melkaanvoer in vergelijking met vorig jaar heeft ook de snel afgenomen EU interventievoorraad magere melkpoeder een positief effect. Aan de vraagkant is de trend aanhoudend positief. China speelt op dit moment een doorslaggevende positieve rol, maar er zijn wat vraagtekens over de Chinese economie in de rest van 2019.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer