Groen gas uit mest zonder aardbevingen

Een biogasinstallatie van en voor boeren die gas kan leveren aan ruim vijfduizend huishoudens. Voor de biogasinstallatie van Agrogas in Varsseveld staan de lichten op groen. Na twaalf jaar van voorbereiding moet de schop nog deze zomer de grond in en zal de installatie, als alles meezit, in de loop van 2019 gaan draaien.

Groen+gas+uit+mest+zonder+aardbevingen
© Hans Prinsen

'Als de biogasinstallatie geld gaat opleveren, willen we er ook zelf van kunnen profiteren.' Dat is een belangrijke pijler onder de coöperatie Agrogas, waarvan boeren uit de Achterhoek en Liemers lid zijn.

Voorzitter Henk Rougoor doet de plannen uit de doeken. 'Onze biogasinstallatie draait vooral op mest en levert zo een bijdrage aan de circulaire economie. De installatie gaat stroom leveren aan ruim vijfduizend huishoudens', zegt hij.

Eerlijke prijs

'Het gas kan zo het net op en is van dezelfde kwaliteit als het gas uit Groningen, maar dan zonder aardbevingen en voor een eerlijke prijs. Het gas in Groningen is veel te goedkoop weggezet. 17 à 18 cent is de marktprijs. Wij krijgen 72 cent per kuub.'

Nederland gaat nog eens kapot aan procedures

Henk Rougoor, voorzitter Agrogas

In de nieuwe biogasinstallatie op bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld zullen diverse soorten mest worden gebruikt: kippenmest, rundveemest, varkensmest, geitenmest en zelfs mest van konijnen.

Stikstof

'Het is wel bijzonder dat in onze installatie kippenmest kan worden verwerkt. Daarin zit veel stikstof en dat is niet goed voor de bacteriën die zorgen voor het vergistingsproces in de installatie. Maar door nieuwe techniek is het wel mogelijk. De stikstof wordt afgescheiden door middel van een ammoniakstripper.'

Als eindproduct uit het vergistingsproces komt, als de biogasinstallatie gaat draaien, straks 8,5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar. Daarnaast komt er zuiver water uit de installatie dat geloosd kan worden in de sloot. 'Daar hebben we een vergunning voor.'

Fosfaat

Een ander waardevol eindproduct is fosfaat, dat als compostachtige dikke fractie geëxporteerd kan worden naar het buitenland, naar markten waar geen fosfaatoverschot is. 'Dat zal vooral naar Oost-Europa gaan.'

Stikstof en kali komen als dunne fractie uit de biogasinstallatie en kunnen door middel van een veldspuit op bijvoorbeeld mais- of aardappelpercelen worden gebruikt.

Volledig verwerkt

'Er komt dus geen afval uit de installatie. De mest wordt volledig verwerkt en de eindproducten worden volledig benut. Daarnaast dragen we met de installatie bij aan CO2- en ammoniakreductie.'

Een biogasinstallatie staat er niet zomaar. Daar kunnen ze in Varsseveld en omgeving over meepraten. Noem de namen van Twence en Bergerden: de komst van een biogasinstallatie levert veel verzet op. Procedures duren ellenlang. 'Het is hetzelfde als bij zonne-energie en windmolens', stelt Rougoor. 'Iedereen is voor groene energie, maar niemand wil het in zijn achtertuin hebben. Nederland gaat nog eens kapot aan procedures. Daar hebben wij helaas ruime ervaring mee.'

Nieuwste inzichten

Voor de voorzitter van Agrogas is het van belang om in gesprek met de buurt te blijven. 'Het is het beste om samen naar oplossingen te zoeken. Op dit moment is er een procedure gaande. We hebben al een vergunning. In 2016 heeft de Raad van State alle bezwaren van tafel geveegd. Er ligt nu een nieuw plan waarin de nieuwste inzichten zijn verwerkt voor een biogasinstallatie. Het wordt er voor de buurt juist beter op.'

Toch zijn er ook nu weer bezwaren ingediend. Rougoor wil de bezwaarmakers ervan overtuigen dat het gewijzigde plan alleen maar voordelen oplevert. 'In het nieuwe plan wordt de mest echt naar binnen gereden voordat deze wordt gelost. Dus er zal veel minder geuroverlast zijn en ook minder stof vrijkomen.'

Desondanks wordt er nog steeds bezwaar gemaakt. 'Maar dat is niet op redelijke gronden. Mensen zijn tegen en doen er alles aan om de biogasinstallatie tegen te houden. Helaas moeten we dan terugvallen op ons oorspronkelijke plan, waar we al een vergunning voor hebben, maar dat dus meer overlast zal veroorzaken dan het gewijzigde plan.'

LTO Noord

Het initiatief voor een biogasinstallatie kwam ooit van de voormalige LTO Noord-afdeling Aalten, tegenwoordig onderdeel van LTO Noord Oost Achterhoek. Daarna is er naast de inspanningen voor de vergunningen heel wat werk verzet. 'We zijn bijvoorbeeld in Denemarken en Duitsland gaan kijken. In installaties daar gaat veel mais. Daar hebben wij bewust niet voor gekozen.'

Provincie Gelderland heeft volgens Rougoor een grote rol gespeeld in de realisatie van de biogasinstallatie. 'Aanvankelijk wilde geen enkele gemeente ruimte bieden aan de biogascentrale. Ook voor gemeenten geldt: niet in mijn achtertuin', constateert hij.

Stroomversnelling

'De provincie dreigde toen de regie over te nemen, zoals ook is gebeurd in Overijssel bij Twence. Gemeente Oude IJsselstreek heeft ons daarna overigens goed gefaciliteerd en geeft de steun die nodig is. Het plan komt nu in een stroomversnelling. We kunnen eindelijk echt aan de slag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer