Geen subsidie voor biogas

OCI Nitrogen en Re-N Technology krijgen geen SDE+ (Stimulering Duurzame Energie)-subsidie voor de bouw van een grote biogascentrale op chemiepark Chemelot tussen Stein en Geleen.

Geen+subsidie+voor+biogas
© VidiPhoto

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de bedrijven laten weten dat ze niet in aanmerking komen voor een subsidie uit het fonds SDE+. Dat meldt 1Limburg. De subsidie is volgens de bedrijven noodzakelijk om de installatie te kunnen ontwikkelen.

In de installatie willen OCI Nitrogen en Re-N Technology, samen met enkele veehouders en chemiepark Chemelot, onder de naam Zitta®Biogas Chemelot jaarlijks 700.000 ton mest omzetten naar biogas, gedroogde mestkorrels en zuiver water. Zo moet de fabriek een grote bijdrage leveren aan het oplossen van het mestoverschot.

Zo wordt er 4,5 miljoen kilo fosfaat omgezet naar droge meststof voor export naar landen die om fosfaat verlegen zitten. Ook wordt ongeveer 2 miljoen kilo stikstof opgewerkt tot geconcentreerde vloeibare kunstmest.

40 miljoen kubieke meter biogas

Volgens de plannen kan in de installatie 40 miljoen kubieke meter biogas worden geproduceerd. Dat staat gelijk aan het aardgasverbruik van 25.000 huishoudens. Het biogas wordt ingezet voor de kunstmestproductie van OCI Nitrogen. Reststromen worden verwerkt tot organische mestkorrels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer