Varkenshouders+in+Veulen+breiden+voorzichtig+uit
Reportage
© Dick van Doorn

Varkenshouders in Veulen breiden voorzichtig uit

Henk en Petra Rasing uit Veulen hebben hun vleesvarkensbedrijf altijd voorzichtig uitgebreid. Nooit te veel tegelijk, maar wel consequent gegroeid. Die strategie pas bij hen en zorgt voor een financieel degelijk bedrijf.

De boerderij van opa en oma Hendriks in Veulen, die in 1927 was gebouwd, werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog volledig platgebombardeerd. De boerderij lag precies in de frontlinie van de Duitsers en geallieerden tijdens de bevrijding van Nederland in 1945. Henk Rasing (54): 'Na de oorlog heeft de opa van mijn vrouw Petra (52) deze boerderij dus nieuw gebouwd. Ik kom zelf van een gemengd bedrijf dat hier een paar kilometer verderop ligt in America.'

In 1988 namen Henk en Petra Rasing de boerderij over van de ouders van Petra en gingen met elkaar in maatschap. Ze hadden 8 hectare grond. 'We zijn meteen begonnen met 1 hectare asperges. In de oude stallen kwamen 300 vleesvarkens.'

Een jaar later volgde de eerste nieuwe stal voor 480 vleesvarkens. In 1995 werd weer een stal bijgebouwd, nu voor 600 vleesvarkens. 'De verzorging van de vleesvarkens doen Petra en ik vanaf het begin al samen. Petra doet ook een belangrijk deel van de administratie, boekhouding en planning van ons bedrijf en ze doet gedeeltelijk de personeelszaken wat betreft de vollegrondsgroentetak. Ik houd onder meer de technische resultaten, de planning, logistiek van de varkens en de vollegrondsgroentetak bij.'

We willen onze kinderen niet pushen om varkenshouder te worden

Petra Rasing, varkenshouder in Veulen

SLOM-boeren

In die tijd werkten de ondernemers allebei nog fulltime. Ze stopten met werken in loondienst, omdat ze in 1991 begonnen met het melken voor de SLOM-boeren. Dit waren melkveebedrijven die in het referentiejaar van de superheffing geen melk mochten leveren, omdat zij een overeenkomst hadden gesloten om gedurende vijf jaar geen melk te leveren.

'Wij melkten hun koeien in een oude koeienstal waardoor deze knelgevallen, die had je toen dus ook al, daarna hun quotum terugkregen. Door gewoon alles aan te pakken in die tijd zijn wij boven Jan gekomen. Een ander voordeel van spreiding van inkomen is dat je minder prijsrisico hebt als één of twee takken minder opleveren.'

Consequent

In 2005 werd opnieuw een vleesvarkensstal gebouwd voor 1.000 vleesvarkens en in 2009 een voor 1.200 stuks. In 2013 kwam er een stal voor 2.000 stuks bij. 'We zijn dus consequent, maar voorzichtig, steeds groter geworden. Tussendoor hebben we ook nog diverse huurvleesvarkensstallen gehad.'

De omgevingsvergunning voor de nieuwste stal voor 2.000 vleesvarkens die nu net klaar is, heeft Rasing in het voorjaar van 2016 aangevraagd. In april 2017 was de vergunning al binnen. Deze stal is tegen de vorige stal aangebouwd waardoor in deze complete stal nu in totaal 4.000 vleesvarkens zitten. 'We hebben daarvoor wel ammoniakemissie moeten aankopen. Dat hebben we weggekocht bij een natuurgebied hier in de regio.'

Gemeente

Volgens de familie Rasing staat gemeente Venray positief tegenover de varkenshouderij binnen haar gemeentegrenzen. Natuurlijk moeten varkenshouders aan alle regelgeving voldoen, maar dan mogen ze ook uitbreiden. 'Achter deze stal staat een gecombineerde luchtwasser, zodat de lucht er zo schoon mogelijk weer uit komt.'

De familie heeft nu 7.200 vleesvarkens,10 hectare asperges en 5 hectare winterprei. Ze levert het vlees aan het Good Farming Welfare-concept van Vion. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft grote dubbelglasramen in iedere afdeling. De vloerverwarming is door middel van een hr-ketel en bolle vloeren in de hokken. Bijzonder zijn de twee rvs-stroken op de roosterbalkjes vlak voor de brijvoerbak. 'Deze zijn ontwikkeld door Tecom in Asten. Reden is dat deze twee roosterbalkjes bij ons vaak snel doorgerot waren, omdat ze op die plek nogal morsen. Dit was de oplossing.'

Bijzondere binnenmuren

De buitenmuren zijn gewoon van traditioneel metselwerk, maar de dikkere binnenmuren zijn bij de familie Rasing heel bijzonder. Het gaat om een kunststof profiel van zo'n 10 centimeter die volgegoten wordt met een speciaal soort isolatiebeton. Dat bestaat uit een mengsel van beton met polystyreen balletjes (dezelfde grondstof als voor piepschuim). De plafonds van de afdelingen zijn van brandwerende houtwolcementplaten.

In de nieuwe stal zit een nieuw soort isolatiebeton.
In de nieuwe stal zit een nieuw soort isolatiebeton. © Dick van Doorn

De familie heeft een T.E.L.L. besturingssysteem Procom 6 computergestuurde CDI-voercomputer. De ventilatiecomputer is van Fancom. Alles kan via de teamviewers van de sites worden bekeken en ingesteld.

Toekomst

Henk en Petra Rasing hebben twee zoons en een dochter. De twee zonen hebben meer interesse in de tuinbouw en dochter studeert ergotherapie. Petra Rasing: 'Wie weet wat de toekomst brengt. We willen onze kinderen niet pushen om varkenshouder te worden. Dat mogen ze helemaal zelf weten.'

Duurzaam handigheidje: rvs-stroken op roosterbalkjes.
Duurzaam handigheidje: rvs-stroken op roosterbalkjes. © Dick van Doorn

'Meer positief nieuws in NOS-journaal'
Al vervullen Henk en Petra Rasing uit Veulen slechts één bestuurlijke taak. Petra is voorzitter van een plaatselijke vrouwenbelangenorganisatie, als LLTB-lid hebben ze een duidelijke mening over de toekomst van de sector. Henk Rasing: 'Ik vind dat LTO in zijn algemeenheid wel iets meer mag opkomen voor de belangen van de boeren in Nederland. Pas is het zoveelste incident geweest met het stiekem filmen in stallen. Daar protesteert LTO te weinig tegen.' Volgens de varkenshouders moet LTO niet alleen in haar eigen blad een mening geven over dit soort zaken, maar ervoor zorgen dat dit nieuws in alle media komt. Petra Rasing: 'Zodat alle burgers erover kunnen horen of lezen.' Henk Rasing haalt de toespraak van een Vion-directeur van twee jaar geleden aan. Die vertelde tijdens een vergadering dat varkenshouders gemiddeld 70 procent antibioticareductie hebben bereikt en de voerconversie sinds de jaren zeventig is gehalveerd. 'Dan vraag ik mij af: waarom komt dit soort nieuws niet in het NOS-journaal?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer