%27Nederlandse+varkenshouders+naar+Belgi%C3%AB%27
Nieuws
© Pixabay

'Nederlandse varkenshouders naar België'

Nederlandse varkenshouders uit het grensgebied wijken uit naar België, omdat daar de regels daar minder streng zijn dan in ons land.

Dat meldt Vilt op basis van gegevens van het Belgisch Onderzoeksbureau Apache. Volgens dit bureau wijken bedrijven uit naar België omdat het in eigen land minder gemakkelijk is om uit te breiden.

Journalist Stef Arends weet onder meer dat een Nederlandse varkenshouder uit Boxtel die net over de grens in Ravels al twee nieuwe varkensstallen heeft gebouwd voor 13.000 varkens en een aanvraag heeft ingediend voor de bouw van een derde stal.
Volgens Arends zijn de regels in verband met vergunninen en dierenwelzijn in Nederland een stuk strenger, terwijl er in Noord-Brabant extra eisen worden gesteld aan de huisvesting van dieren. Zo moet daar 10 procent meer worden gesloopt dan gebouwd.

Protest

Ook het Helmondse bedrijf Cooperate Livestock Productie doet pogingen om in het Vlaamse Halen een varkensstal te bouwen. Volgens Arends zijn op hetzelfde postadres ook Coppens Diervoeding en Herrijgers Transport. Vooralsnog leiden de plannen tot protest vanuit de omgeving.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer