Ondernemers+bijeen+vanwege+dreiging+harde+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

Ondernemers bijeen vanwege dreiging harde brexit

LTO Nederland, VNO –NCW en MKB Nederland houden aanstaande maandag een speciale bijeenkomst van Taskforce Brexit. Aanleiding is de ontstane onrust onder ondernemers over het dreigende mislopen van de brexit-deal met het Verenigd Koninkrijk.

VNO-NCW ontvangt veel telefoontjes van verontruste ondernemers. Volgens VNO-NCW wordt de kans op een no deal steeds groter en ondernemers moeten daar ernstig rekening mee houden. 'Hope for the best en prepare for the worst', blijft onverminderd ons adagium voor ondernemers', stelt de ondernemingsorganisatie.

• Lees ook: Akkoord over relatie met Verenigd Koninkrijk na brexit

Volgens de drie organisaties is het essentieel dat ondernemers, die de Brexit Impact Scan nog niet gedaan hebben gedaan dat doen en kijken op hulpbijbrexit.nl of het brexitloket.nl. Hier zijn tal van praktische tips te vinden van maatregelen die bedrijven nu al kunnen nemen, zoals douanezaken regelen en de supply chain doorlichten op mogelijke effecten van brexit.

Consequenties

De aangesloten brancheverenigingen en ondernemers worden maandag bijgepraat over de situatie in het Verenigd Koninkrijk en de mogelijke consequenties voor bedrijven. Er is ook aandacht voor de voorbereidingen die de overheid treft voor het geval de brexit op 29 maart uitdraait op een no deal scenario.

Ondertussen wordt de positie van de Britse premier Theresa May steeds onzekerder. Na het afgelasten van de stemming in het Lagerhuis, trok zij dinsdag langs Europese regeringsleiders om te bezien of er nog rek in de brexit-deal met de Europese Unie zit.

Bij het verlaten van het Catshuis in Den Haag stuit de auto met daarin de Britse premier Theresa May op tegenstanders van de brexit.
Bij het verlaten van het Catshuis in Den Haag stuit de auto met daarin de Britse premier Theresa May op tegenstanders van de brexit. © Dirk Hol

In haar eigen parlement staat May een vertrouwensstemming te wachten. Woensdagochtend verweerde May zich tijdens een ingelaste persconferentie tegen haar critici in eigen huis. 'We zitten op een cruciaal moment in onze geschiedenis met het maken van een brexit-deal.'

Slecht moment

Volgens de Britse premier kan als, ze nu zou vertrekken, de brexit vertraagd of zelfs gestopt worden en is het daarom een slecht moment om een nieuwe leider van de Conservatieve partij aan te wijzen. 'Dat kost tijd en brengt de toekomst van Groot-Brittannië in gevaar.'

Mocht May woensdagavond de vertrouwensstemming in het Lagerhuis verliezen dan komt de onlangs gesloten brexit-deal op losse schroeven te staan. Dat hoeft overigens niet per se tot een harde brexit te leiden. Vorige week oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Britten eenzijdig mogen besluiten om de brexit in te trekken. Donderdag is er een EU-top van regeringsleiders over de ontstane situatie rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
Meer weer