Ieren+willen+noodhulp+voor+boeren+bij+harde+brexit
Nieuws
© Bord Bia

Ieren willen noodhulp voor boeren bij harde brexit

In Ierland klinkt de roep om noodhulp voor boeren en vissers als de Britten op 30 maart de EU verlaten zonder brexitdeal. Vooral de Ierse zuivel-, vleessector en visserij zullen dan hard getroffen worden.

Volgens de Ierse boerenbond IFA zijn er honderden miljoenen euro’s EU-steun nodig om bij een harde brexit overeind te houden. De Ierse landbouwminister Michael Creed heeft tegen de krant de Irish Independent gezegd dat hij grote verliezen vreest bij een chaotische brexit. Het gaat hier om 'megageldbedragen', aldus Creed.

• Lees ook: Brussel neemt noodmaatregelen tegen harde brexit

De Ierse premier Leo Varadkar zegt in dezelfde krant dat hij in gesprek is met de Europese Commissie voor steunmaatregelen aan boeren en vissers. Hij wil onder meer toestemming voor het inzetten van Ierse gelden voor steun aan bedrijven. Varadkar zegt echter ook te verwachten dat er extra EU-gelden nodig zullen zijn voor landen die worden geraakt door de brexit.

Grootste handelspartner

Politiek ligt de verhouding tussen de republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland, gevoelig en economisch is Groot-Brittannië een van de grootste handelspartners van Ierland. De export van Iers vlees gaat voor de helft naar Groot-Brittannië (en Noord-Ierland).

Ierland voert ook een enorme hoeveelheid zuivel uit naar de Britten, zoals bijvoorbeeld 80.000 ton cheddar per jaar. En de Ierse vissers halen ongeveer een derde van hun vangst uit Britse wateren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer