Geitensector+registreert+medicijngebruik
Nieuws
© Willem Paterik

Geitensector registreert medicijngebruik

Geitenhouders kunnen sinds 1 januari op vrijwillige basis hun medicijngebruik centraal laten registreren voor berekening van het kengetal dierdagdosering. Hiermee verdienen ze punten in het kader van de Duurzame Geitenzuivelketen.

Volgens Ad Bink, vanuit LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij betrokken bij die registratie, is dit hard nodig. 'Drie tot vier jaar geleden stond in een rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) dat een aantal sectoren nog niets doet aan de registratie van het medicijngebruik, waaronder de geitensector. Dat was reden voor een pilot.'

Die pilot kostte tijd. 'Fabrikanten willen niet investeren in het registreren van geneesmiddelen voor deze kleine sector. Daarom gebruiken we medicijnen off-label use. Ze zijn wel geregistreerd voor andere dieren. Het omrekenen van dierdagdoseringseenheden is lastig.'

Elda

Daarbij maakt de sectoromvang het lastig om ICT-bedrijven te vinden voor de registratie. Dit loopt nu via Elda, de onderneming achter managementsoftware voor geitenbedrijven.

Bink is blij dat alles nu in gang is gezet. Binnenkort is er een gesprek met de SDa om te zien of het systeem aan alle eisen voldoet.

Reacties

Wat vinden geitenhouders? 'De één is blij dat er een getal is, terwijl de ander bang is voor een getal, omdat reductie op de loer ligt. Maar dergelijke geluiden hoor je altijd', aldus Bink.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  70 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer