Zeldzame Landgeit behoort tot de Drents Big Vief

Rosa van der Kamp organiseert dit jaar fietssafari's in Drenthe langs vijf zeldzame landbouwrassen. Naast onder meer het Drents Hoen en de Blaarkop komen deelnemers tijdens de tocht ook de Nederlandse Landgeit tegen.

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het beeld van de geitenstapel in ons land. Het ras is tegenwoordig vrij zeldzaam. Er zijn ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten.

Stichting De Kromme Langhoorns in het Drentse Ruinen beheert een van de weinige grote kuddes. De stichting heeft als doel om via nauwkeurige fokkerij de Landgeit als cultureel erfgoed te behouden. Wilma van Maanen begon jaren geleden met 2 geiten en haar kudde bestaat nu uit 125 dieren.

'Ik vond mijn eerste geiten mooi maar wist absoluut niet dat het Landgeiten waren. Gewoon onwetendheid dus. Maar door de jaren heen hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan. En nu fokken we hier in Ruinen fraaie Landgeiten die bij keuringen regelmatig in de prijzen vallen.'

De geur van urine hangt de hele dag rond de kudde maar de dames zijn er blijkbaar erg dol op

Geitenfokker Wilma van Maanen

In dit jaargetijde lopen de bokken er vies bij in het land. Het is paartijd en de mannetjes sproeien zoveel mogelijk eigen urine over de poten en kop. Wilma van Maanen vindt het resultaat maar niks. 'Het zijn viespeuken! De geur van urine hangt de hele dag rond de kudde. Maar de dames zijn er blijkbaar erg dol op. We hebben zelfs een ooi gehad die door een sloot is gezwommen om bij de bokken te komen.'

Stichting De Kromme Langhoorns wil door fokkerij in de komende jaren een solide basis leggen voor de Nederlandse Landgeit. Wilma van Maanen heeft duidelijk een missie. 'Wij willen de komende jaren eerst hier ín Ruinen doorgaan met mooie foklijnen. En daarna willen we de Landgeit ook weer graag regelmatig terug zien in de rest van ons land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer