Geitenhouderij+wil+na+stop+groei+reguleren
Achtergrond
© Ton Tati

Geitenhouderij wil na stop groei reguleren

De ene na de andere provincie kondigde dit jaar een bouwstop voor de geitenhouderij aan. De geitenhouderijsector zoekt naar een weg om de groei in te dammen als de bouwstop eraf gaat, bijvoorbeeld met dierrechten of vestigingseisen per provincie.

In zes provincies geldt inmiddels een bouwstop voor de geitenhouderij. Nadat Noord-Brabant en Gelderland in 2017 al met een bouwstop kwamen, volgden Overijssel, Utrecht en Limburg dit jaar. Noord-Holland sloot in december als laatste aan in de rij. Dat meer provincies volgen is niet uit te sluiten. In Friesland zijn partijen als Partij voor de Dieren en PvdA voor een stop, zij vrezen voor een geiteninvasie vanuit de andere provincies.

Bekijk ook het jaar van de...
• droogte: Boeren moeten leren zuinig te zijn met water
• fosfaatfraude: Fosfaatrechten door trechter geperst
• biodiversiteit: Biodiversiteitsvraagstuk biedt boer ook kans


Wat voorzitter van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij Jos Tolboom opvalt, is dat de provincies de geitenstop invoerden nadat ze een aanvraag kregen voor uitbreiding van een geitenhouderij. ‘Eerst geven ze aan dat er niet zoveel aan de hand is. Dat het RIVM-onderzoek nog geen aanleiding is om maatregelen te nemen. Totdat ze een aanvraag voor een vergunning binnenkrijgen. Dat vinden ze eng.’

Tolboom verwacht dat het aantal geiten na de bouwstop weer gaat groeien. Het aantal geiten nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen vijf jaar toe met 45 procent, tot 597.000 melkgeiten in 2018.

Vergunningaanvraag voor uitbreiding geiten vinden provincies eng

Jos Tolboom, voorzitter van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij

Groei reguleren

‘Er is veel vraag naar geitenzuivel en de melkprijzen zijn met 60 cent per kilo goed. Meer melkveehouders schakelen om naar geiten. Wij willen zelf de regie in handen krijgen om de groei te reguleren, we willen voorkomen dat we dezelfde problemen krijgen als de melkveehouderij bij de introductie van fosfaatrechten.’

De vakgroep Melkgeitenhouderij discussieert met de achterban over de wenselijkheid en haalbaarheid van proactief sturen. Tolboom denkt hierbij aan bijvoorbeeld dierrechten, duurzaamheidseisen per provincie, verlaging van emissies bij de bouw van nieuwe stallen of meer grondgebonden groei.

De provincies hebben na het aankondigen van de stop een half jaar de tijd om met een goede regeling voor de bouwstop te komen. Tolboom hoopt dat de provincies die dit jaar een stop afkondigden kijken naar hoe Gelderland dat heeft geregeld.

Soepelere regeling in Gelderland

‘In Gelderland mag je niet meer dieren houden, maar wel meer ruimte creëren. Dat betekent dat een oude stal met asbest vervangen mag worden. Dit is een soepelere regeling dan in Noord-Brabant. Daar mag helemaal niks. Daar mag je geen hok om je luchtwasser bouwen. Die geitenhouders zitten in een enorme spagaat.’

Ondanks de stop gaat Tolboom ervan uit dat de sector komend jaar een goed economisch jaar gaat draaien, gezien de melkprijzen. Hij sluit niet uit dat het verbod er komend jaar alweer afgaat. ‘Als er iets uit het onderzoek komt dat makkelijk te bestrijden is, kan het verbod er ook weer heel snel vanaf gaan.’

2019 bijzonder voor Groningse veehouders

Niet alleen voor veel geitenhouders, ook voor de intensieve veehouders in Groningen wordt 2019 een bijzonder jaar. In deze provincie mag er vanaf 1 januari geen kip, varken of vleeskalf bij komen.

LTO Noord demonstreerde half november samen met de VVD tegen het verbod. De organisatie kijkt naar juridische mogelijkheden om het verbod eraf te kunnen halen.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord, of door te swipen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer