Bezoekers+beleven+tulpenteelt+in+Heemskerk
Nieuws
© Jan Jong

Bezoekers beleven tulpenteelt in Heemskerk

Onder de titel CoasTulip Experience tonen vijf tulpenkwekers in Heemkerk vanaf dit jaar het ambachtelijke werk op hun bedrijven aan geïnteresseerde bezoekers. De enthousiast gids Carla Winter ontving deze week de eerste groep.

CoasTulip is een samenwerkingsverband tussen vijf telers op de Heemskerker zandgronden, dat met tulpenbollen uit de vollegrond mikt op het hogere segment. Een staaltje puur vakmanschap, stelt een trotse Winter, wiens man ook bij telersgroep is aangesloten.

'Het idee voor de rondleidingen ontstond tijdens een kop koffie op een mooie zomerdag, waarbij we opmerkten dat eigenlijk nog veel te weinig mensen weten wat er allemaal komt kijken bij de tulpenteelt', vertelt Winter. 'Niets werkt beter dan het met eigen ogen te zien.'

Film

In de ontvangstruimte op het eigen bedrijf vertoont de gids eerst een film aan de bezoekers waarin het hele teeltproces uit de doeken wordt gedaan. 'Daarna laten we ter plekke zien hoe onze werkwijze is. Die is puur ambachtelijk, met veel handwerk. Alle bollen gaan minstens drie keer door onze vingers.'

De rondleidingen worden op aanvraag gegeven doordeweeks van januari tot en met mei. 'We noemen het een experience, omdat we de mensen echt meenemen op de werkvloer, waar ze zelf ervaren hoe het er in een tulpenkwekerij aan toegaat. Omdat we de bloemen zelf trekken, is het altijd een kleurrijk schouwspel. We geven de deelnemers een mooie bos mee, zodat ze thuis nog kunnen nagenieten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer