Rabobank+ziet+grote+groeipotentie+voor+snijtulp
Nieuws
© Vidiphoto

Rabobank ziet grote groeipotentie voor snijtulp

De internationale markt voor snijtulpen kan in 2023 groeien naar 4,9 miljard stelen. Dat stelt de Rabobank.

Daarmee zou de markt 1 miljard stelen groter zijn dan die in 2018. Die schat de Rabobank in op 3,9 miljard stelen, waarvan er 2,4 miljard in Nederland worden gebroeid. Dat staat in het rapport 'Tulpenmanie of tulpenbranie' waarin de bank de toekomst voor de tulp schetst. Het rapport is deze week gepubliceerd.

Lambert van Horen, analist tuinbouw bij de Rabobank, ziet vooral kansen voor groei in het supermarktkanaal. Hij verwacht dat van de extra miljard broeitulpen in 2023 er 700 miljoen uit Nederland komen. Hiervan worden er 600 miljoen via de supermarkten afgezet en 100 miljoen via de vakhandel.

Verkoopkanaal

De supermarkt is, in aantal, al het belangrijkste verkoopkanaal voor de snijtulp. In Europa is het grootwinkelbedrijf als tussenstation voor 1,9 miljard tulpen richting de consument. 'Belangrijke uitbreidingskansen liggen in Oost-Europa en Rusland', zegt Van Horen.

De groei is wel gekoppeld aan een aantal voorwaarden. 'Het kwaliteitsbesef in de keten moet omhoog', zegt de bank. De productie moet duurzamer en het vaasleven moet beter, is de boodschap. Verder hangt de uitbreiding nauw samen met de beschikbaarheid van grond voor de teelt van tulpen. Er is een extra areaal nodig van 1.600 tot 1.800 hectare.

Beperking

'Hierin ligt een belangrijke beperking voor ongebreidelde groei', oordeelt de Rabobank. 'Grote broeibedrijven zijn voor het invullen van leveringsprogramma's van grote retailers afhankelijk van de levering van genoeg bollen van de juiste sortering, cultivar en kwaliteit.'

De Rabobank verwacht dat de droogverkoop van tulpen de komende jaren stabiel blijft. De verkoop aan particulieren neemt iets af, maar dit gebrek aan interesse wordt gecompenseerd door een toenemende vraag van institutionele partijen. Van de groentrend in steden kan de tulpenbol profiteren en internet biedt verkoopkansen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer