'Doorbraak in snelheid vermeerdering tulp'

Sierteeltconcern Dümmen Orange heeft in samenwerking met IribovSBW een nieuwe methode ontwikkeld die de vermeerdering van tulpenbollen sterk versneld. De onderneming spreekt van een doorbraak.

%27Doorbraak+in+snelheid+vermeerdering+tulp%27
© Dümmen Orange

De 'in vitro methode' die Dümmen Orange toepast, verhoogt de huidige vermeerderingsfactor van tulpenbollen met een factor drie naar enkele duizenden per jaar.

Dat betekent een welkome versnelling aangezien de trage vermeerdering van tulpen tot nu toe een snelle veredeling in de weg stond.

Met de overname van bloembollenhandelsorganisatie Hobaho door Dümmen Orange is de afgelopen twee jaar de al bestaande samenwerking met IribovSBW (een onafhankelijk laboratorium) geïntensiveerd om de bollenvermeerdering te versnellen. Daar plukt de organisatie nu de vruchten van.

Deze doorbraak draagt bij aan een veredelingsproces dat uiteindelijk niet veel langer dan 6-7 jaar mag duren

Weefselkweekbolletjes

Het vermeerderingsproces is ontwikkeld in het laboratorium gebaseerd op basismateriaal van een enkele tulpenbol. Na circa een jaar ontwikkelen de weefselkweekbolletjes zich in de grond tot broeibare bloembollen. Succesvolle bloeiproeven hebben afgelopen voorjaar plaatsgevonden op een buitenveld bij het Hobaho Testcentrum voor Siergewassen te Lisse.

IribovSBW onderzoekt nog hoe het vermeerderingsproces verder geoptimaliseerd kan worden voor tulp en bereidt de implementatie voor toepassing op commerciële schaal voor.

Vermeerderingsfactor

Universiteiten, instituten en commerciële laboratoria werken al tientallen jaren aan het verhogen van de vermeerderingsfactor van tulpenbollen. De huidige vermeerderingsfactor van een bloembol is gemiddeld drie per teeltseizoen en heeft sinds de introductie van de tulp in de zestiende eeuw nauwelijks groei laten zien. Dit maakt dat de opbouw van een nieuw commercieel assortiment en duurzame teelt tot nu toe een traag proces is geweest.

Hans van den Heuvel, Managing Director R&D Dümmen Orange vindt de versnelling noodzakelijk om in te kunnen spelen op de vraag uit de markt. 'Om effectief in te kunnen spelen op de veranderende wens van consument en markt is een veredelingsproces van meer dan 20 jaar niet effectief.

'Deze revolutionaire doorbraak draagt bij aan een veredelingsproces dat uiteindelijk niet veel langer dan 6-7 jaar mag duren. Het geeft ons een goede voorsprong én het vertrouwen dat we met onze partners meerwaarde kunnen creëren in deze belangrijke productgroep', aldus Van den Heuvel.

Duurzame teelt

Ook Foeke Gardenier, Algemeen Directeur van Hobaho by Dümmen Orange denkt dat versnelling van vermeerdering noodzaak is. 'De sector heeft dringend behoefte aan snelle introductie van nieuwe cultivars met unieke sier- en teeltwaarde en eigenschappen die een duurzame teelt bevorderen. Met deze technologie gaat dat lukken. Ik ben er trots op dat wij aan de basis staan van deze doorbraak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer