'Geen eigen risico bij schade aan gewassen'

Boeren moeten geen eigen risico betalen, wanneer ze schade aan gewassen hebben, veroorzaakt door beschermde diersoorten die niet bestreden mogen worden. Dat stelt het regiobestuur Oost van LTO Noord.

%27Geen+eigen+risico+bij+schade+aan+gewassen%27
© Nieuwe Oogst

De organisatie schrijft dit in een zienswijze naar aanleiding van de ontwerpomgevingsverordening en de ontwerpbeleidsregel natuur van provincie Overijssel.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming krijgt de provincie een aantal bevoegdheden toebedeeld. Deels zijn dat bestaande, deels ook nieuwe. Overijssel wil het bestaande beleid zoveel mogelijk voorzetten, maar LTO Noord zet daar enkele kanttekeningen bij.

Dassen

'De eigenrisicoregeling speelt bijvoorbeeld bij dassen', zegt Dirk Dekker, portefeuillehouder flora en fauna van het regiobestuur Oost van LTO Noord. 'Dassen zijn beschermd. De grondgebruiker mag dit dier niet storen, verstoren, vangen of doden. ln feite is hier sprake van overmacht, een situatie die de overheid heeft gecreëerd. Dan behoort zij de hieruit voortvloeiende schade ook te vergoeden.'

Hetzelfde geldt volgens Dekker voor het behandelbedrag. 'Een behandelbedrag is in de hierboven beschreven situatie onredelijk.'
In de beleidsregel staat ook dat Overijssel geen tegemoetkoming in de schade geeft op verpachte gronden in een reservaat waarvoor landbouwkundige beperkingen gelden. Ook dat vindt Dekker te ver gaan.

Mezen

'Ook op deze gronden kan schade ontstaan die redelijkerwijs niet voor rekening van de ondernemer is. Denk aan schade als gevolg van overzomerende ganzen of schade door mezen in de fruitteelt. Er zijn geen maatregelen om deze schade te voorkomen of te beperken', zegt de regiobestuurder.

'Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar mogelijkheden om mezenschade in fruit te voorkomen, maar zolang effectieve bestrijdingsmaatregelen nog niet voorhanden zijn, vinden moet een tegemoetkoming in de schade mogelijk blijven.'

Oktobergras

Schade aan blijvend grasland in oktober vergoedt de provincie evenmin. LTO Noord stelt echter dat oktobergras wel degelijk van waarde is voor boeren.

Door technische ontwikkelingen en klimaatverandering wordt het groeiseizoen voor gras verlengd. Wordt het oktobergras door bijvoorbeeld ganzen opgevreten, dan heeft de boer daar schade van. Als het verboden wordt deze dieren te verjagen of te bejagen, dan is het redelijk deze schade te vergoeden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer