Klei+op+veen+moet+bodemdaling+afremmen
Nieuws
© Sjon de Leeuw

Klei op veen moet bodemdaling afremmen

Met het aanbrengen van een laagje klei op veengrond valt mogelijk veenafbraak en bodemdaling in de Krimpenerwaard af te remmen. Het eerste transport van 20 kuub vond dinsdag plaats.

Het project wordt in opdracht provincie Zuid-Holland uitgevoerd door het Veenweiden Innovatie Centrum, met medewerking van Louis Bolk Instituut, Royal HaskoningDHV en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De inzet is het aanbrengen van een laagje klei van ongeveer een centimeter op veengrond, dat vervolgens inspoelt in de bovenste decimeters van de bodem, waarbij deze gaat 'verkleien.' Dat moet een zorgen voor afremming van veenoxidatie, minder bodemdaling, minder CO2-uitstoot en minder mineralisatie van de bodem.

Melkveebedrijf

De eerste vracht klei werd dinsdag op het erf gestort bij melkveebedrijf Vof de Vries in Stolwijk. 'Het is een test om te zien of alles logistiek goed uitpakt en wat betreft vergunningen en administratieve afhandeling alles in orde is. De klei is schone, gecertificeerde grond uit de regio Rotterdam', vertelt Ruud van Uffelen van Royal HaskoningDHV.

In januari volgt een demodag waarop ook boeren welkom zijn

'Zodra de klei op het erf ligt, is het Louis Bolk Instituut de volgende partner die het project vervolgt. Ze gaan met loonwerkers de klei onderzoeken en testen welke verwerkingsmethode goed werkt.'

Demodag

Mogelijkheden als de sleepslang, de baggerpomp of per trekker worden allemaal getest bij het uitspreiden van de klei over het land. Half januari volgt een volgende testvracht van 200 kuub. De derde stap is een vracht van 2.000 ton gedroogde klei, goed voor ongeveer tien hectare. 'In januari volgt een demodag, waarop ook boeren welkom zijn. We willen boeren betrekken bij het project en laten meedenken over de juiste aanpak', vertelt Van Uffelen.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer