STAF eist dat planbureau effect vleesconsumptie verder bijstelt

Stichting Agri Facts (STAF) blijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) achter de broek zitten over foute informatie rond de effecten van vleesconsumptie.

STAF+eist+dat+planbureau+effect+vleesconsumptie+verder+bijstelt
© Vion

Het planbureau is volgens STAF 'hardleers' en 'volhardt in het foutief informeren van politiek, stakeholders en media over de klimaatwinst bij halvering van de vleesconsumptie'. PBL stelde eerder dat een halvering van de vleesconsumptie zou leiden tot 25 tot 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen. Inmiddels heeft het bureau dat volgens STAF bijgesteld naar 9 procent maar in werkelijkheid zou het gaan om 2 tot 4 procent.

Stichting Agri Facts is vorig jaar opgericht om onjuiste berichtgeving over de agrarische sector aan de kaak te stellen en zo nodig via gerechtelijke stappen gecorrigeerd te krijgen. Het eerste doelwit was de manier waarop PBL in haar publicaties de milieu-effecten van de veehouderij presenteert.

Vertroebeld en verzwegen

Dat het planbureau het broeikaseffect van minder vlees eten nog steeds te hoog voorstelt, valt niet in goede aarde bij STAF. In een persbericht wordt gesproken over 'een werkwijze waarbij de feiten worden vertroebeld en verzwegen'. Het zou 'in strijd zijn met de wetenschappelijke kwaliteit die het PBL conform zijn richtlijnen behoort na te streven'.

In een nieuwe brief aan PBL-directeur Hans Mommaas doet de stichting het dringende verzoek om 'de wetenschappelijke kwaliteit van zijn uitingen per omgaande op orde te brengen conform de eigen maatstaven voor kwaliteitsborging'. De onjuistheden die zijn gepubliceerd, zouden binnen twee weken rechtgezet moeten worden.

Geen rechtzetting

Dat gebeurt niet, heeft het PBL inmiddels laten weten. Het Planbureau houdt overeind dat de uitstoot van landbouwgerelateerde emissies met 25 tot 40 procent zal dalen als alle EU-burgers de helft minder vlees, zuivel en eieren eten.

De huidige landbouwgerelateerde emissies maken ongeveer 9 procent uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Als alle inwoners van de EU de helft minder van deze dierlijke producten eten levert dit dus 2 tot 4 procent klimaatwinst op. Dit is een stevige reductie, stelt het Planbureau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer