Vleesconsumptie al drie jaar gelijk

Ondanks de beweging dat consumenten minder vlees willen eten, blijkt de vleesconsumptie in 2017 nagenoeg gelijk te zijn aan die van de twee voorgaande jaren.

Vleesconsumptie+al+drie+jaar+gelijk
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER) in opdracht van Wakker Dier. Iets minder dan de helft van het verbruik in 2017 - zo'n 36 kilo - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde.

• Lees ook: Markt voor vleesvervangers groeit 6 procent

Er is in Nederland in 2017 gemiddeld per hoofd 1 kilo kalfsvlees gegeten en ruim 1 kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten. Bij deze cijfers gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.

Hans Dagevos, consumptiesocioloog bij WER, noemt het opmerkelijk dat de vleesconsumptie de laatste drie jaar gelijk is gebleven. 'Om ons heen hoor, lees en zie je dat mensen minder vlees willen eten. Die beweging is er. De aandacht voor plantaardige vleesvervangers groeit.'

Mogelijk vertonen mensen compensatiegedrag. Als ze een paar dagen geen vlees hebben gegeten, eten ze de dag daarna bijvoorbeeld extra veel

Hans Dagevos, consumptiesocioloog bij WER

Alternatieven

In het supermarktschap zijn er volgens hem volop alternatieven voor vlees te vinden. En onder producenten en binnen financiële instellingen bestaat het nodige vertrouwen dat er groei zit in de markten voor vleesvervangende producten. Hiernaast zijn er volgens Dagevos cateraars of koks die proberen de plantaardige keuze aantrekkelijker te maken voor hun gasten.

'Ook adviesorganen van de overheid, zoals het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) of de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli), wijzen de voorbije jaren op het belang van beleid dat mensen helpt om meer duurzaam en gezond te eten.'

Aanbevolen hoeveelheid

Volgens de Schijf van Vijf ligt de aanbevolen hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 25 à 26 kilo. De geconsumeerde hoeveelheid vlees, op basis van een karkasgewicht van bijna 77 kilo, komt uit op ruim 38 kilo per jaar. Dat is dan ongeveer 12 à 13 kg meer dan de geadviseerde hoeveelheid conform de Richtlijnen goede voeding.

Dagevos vindt het lastig om een verklaring te vinden voor het feit dat de vleesconsumptie gelijk blijft, ondanks de trend van minder vlees eten. 'Bij vragenlijsten die consumenten invullen geven ze aan dat ze meerdere dagen per week geen vlees eten en in algemene zin minder vlees consumeren. Maar er is dus een verschil tussen zeggen en doen.'

'Mogelijk vertonen ze compensatiegedrag. Als ze een paar dagen geen vlees hebben gegeten, eten ze de dag daarna bijvoorbeeld extra veel. Of er is, naast een groep die minder vlees eet, ook een beweging waarbij mensen juist meer vlees eten. Bijvoorbeeld meerdere keren per dag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer