D66+luidt+noodklok+over+capaciteit+van+stroomnet
Nieuws
© Nieuwe Oogst

D66 luidt noodklok over capaciteit van stroomnet

De overheid moet er voor zorgen dat de capaciteit van het elektriciteitsnet geen belemmering gaat vormen voor projecten met zonnestroom. Die waarschuwing geeft Kamerlid Matthijs Sienot (D66) aan minister Eric Wiebes (EZK).

Aanleiding is een publicatie in het Dagblad van het Noorden over zonne-energieprojecten die vastlopen doordat het electriciteitsnet op het platteland de teruglevering niet aankan. De krant geeft voorbeelden van twee boeren die SDE-subsidie toegezegd hebben gekregen voor de plaatsing van een flink aantal zonnepanelen op daken van schuren en stallen.

Ze hebben de plannen rond en de financiering is geregeld. Enexis en TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, kunnen de opgewekte stroom echter niet afnemen. De noodzakelijke aanpassing van het elektriciteitsnet kan volgens hen nog wel drie tot vijf jaar duren, zodat de plannen van de boeren op losse schroeven komen te staan.

Kamerlid Sienot heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan minister Wiebes. Daarin uit hij zijn zorgen over de belemmering van de noodzakelijke ontwikkeling van duurzame energie-opwekking door vertraging bij het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Plan opstellen

'Welke inzet pleegt u om te voorkomen dat investeringen in zonne-energie door beperkingen van het elektriciteitsnet worden belemmerd', wil Sienot weten. 'Bent u bereid een plan op te stellen zodat elektriciteitsnetten voorbereid zijn op verwachte uitbreiding van hernieuwbare energie?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer