'Vervangen van het dak verliep heel soepel'

De familie Van de Water verving dit voorjaar het oude dak van asbestgolfplaten voor sandwichpanelen, met daarop zonnepanelen. Herman van de Water is zeer te spreken over het bouwproces. De vof voorziet nu in de eigen elektriciteit en het stalklimaat is beter. Productontwikkelaar Kingspan regelde het project.

%27Vervangen+van+het+dak+verliep+heel+soepel%27
Kingspan
© Kingspan

Herman van de Water heeft met zijn vrouw Carola en hun zoon Job een melkveebedrijf in Arkel. De melkveestal is in 1989 gebouwd. De stal is nog goed, de asbestplaten waren ook nog redelijk, maar de nok van de stal was kapot. Omdat de asbestplaten nog niet versleten waren, stelde de familie de vervanging ervan eerst nog uit.

Maar het bleef hen bezighouden. Vroeg of laat moest het asbest er toch af. Bovendien zette hun verzekeraar er druk op, want die bouwt de uitkering af tot nul in 2024. Toen Van de Water een artikel over Kingspan las, ging hij overstag. Een belangrijke reden daarvoor was dat alles kan worden geleased. De bank wilde niets financieren.

Foto's: Kingspan

© Kingspan

Uitvoering project

Wat de vennoten ook aansprak, is dat Kingspan de hele uitvoering van het project verzorgt. Het bedrijf organiseert de sanering van het asbestdak, het aanbrengen van een nieuw dak en het plaatsen van de zonnepanelen. Kingspan regelt bovendien subsidies en helpt bij de aanvraag ervan. Het bedrijf zorgt ook voor vergunningen en meldingen.

'Ik denk dat dit voor boeren een belangrijke reden is dat ze voor ons kiezen', zegt Sjoerd Seffinga van Kingspan. Herman van de Water is blij dat hij dit niet allemaal zelf heeft moeten doen: 'Dan verzand je niet zelf in die brij.'

© Kingspan

Aanvragen subsidies

Kingspan regelde voor Van de Water de aanvraag voor de landelijke 'Subsidieregeling verwijderen asbestdaken' en de Zuid-Hollandse subsidie voor het verwijderen van asbest in combinatie met het aanbrengen van zonnepanelen. Daarnaast leverde het bedrijf alles aan voor de EIA-aanvraag voor de zonnepanelen en isolatie van het dak. De zonnepanelen kwamen ook in aanmerking voor een bijdrage uit de JOLA-regeling voor jonge landbouwers, omdat zoon Job in het bedrijf zit. Kingspan leverde de gegevens voor die subsidieaanvraag.

© Kingspan

Het werk startte in mei, pas nadat de koeien naar buiten waren gegaan. 'Het bedrijf gaat wel gewoon door, hè', zegt Van de Water. Seffinga geeft aan dat het werk ook kan plaatsvinden als het vee op stal staat. 'We doen dat altijd in overleg met de boer', verzekert hij. 'We organiseren het altijd zo, dat de overlast voor de boer zo klein mogelijk is.'

Het werk duurde drie dagen. De eerste dag ging de ene helft van het asbestdak eraf. De tweede dag de andere helft. 'Het waren best wel een paar spannende dagen', blikt de veehouder terug. 'Je voelt je een beetje verbannen uit je eigen schuur.'

© Kingspan

Asbestinspectie

De asbestinspecteur van de overheid kwam 's middag kijken en nam veel tijd om alles te controleren, dat was nog wel een puntje. Het werk wordt pas vrijgegeven als hij groen licht geeft. Van de Water moest daarop wachten, voordat hij de koeien kon melken. Het nieuwe dak bestaat uit sandwichpanelen. De vennoten lieten gelijk een bredere lichtstraat aanbrengen in de nok. Van de Water kan niet alleen weer tientallen jaren vooruit met het nieuwe dak, het levert hem ook elektriciteit, gemiddeld evenveel als zijn verbruik.

Bovendien zorgen de sandwichpanelen voor een goede isolatie. Dat is een 'enorm verschil' met het oude asbestdak, heeft de veehouder al gemerkt. 'Op hete dagen is de gevoelstemperatuur 4 tot 5 graden lager dan buiten. Als voorheen de koeien binnenkwamen op een hete dag, gingen ze allemaal in de baan van de ventilator staan om verkoeling te zoeken. Nu verspreiden ze zich gewoon over de stal.'

Van de Water is tevreden over het hele project. 'Kingspan heeft veel voor ons geregeld. Het is een plezier dat ik daar zelf niet allemaal achteraan hoefde. Bovendien is het een ontzettend mooi dak. En tijdens het bouwproces is geen onvertogen woord gevallen. Als er iets moest met de koeien, was daar alle ruimte voor. Het verliep heel positief.'

© Kingspan
© Kingspan
Lees meer op de website van Kingspan

Kingspan

Bij Kingspan ontwikkelen we vandaag de producten van de toekomst. Innovatie vormt de kern van elk product, elk project en elke stap van het productieproces. Om...

Lees verder »

Meer van Kingspan

Lees ook

Meer artikelen van Kingspan »

Artikelen over Kingspan