Belgische+agrarische+export+vooral+dicht+bij+huis
Nieuws
© VidiPhoto

Belgische agrarische export vooral dicht bij huis

Belgische landbouwproducten en hun afgeleiden hadden in 2017 een aandeel van 11 procent in alles wat het land invoert en 12 procent in alles wat ons land uitvoert.

Exporteren doet België voor 57 procent naar de buurlanden en naar Nederland (26 procent) in het bijzonder. In tweede instantie (25 procent) naar de andere landen van de EU-28. Verre export is eerder de uitzondering dan de regel. België schenkt wel veel aandacht aan het varkensvlees voor China en het fruit voor India.

Uit het nieuwe Landbouwrapport van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat België in 2017 voor 45 miljard euro exporteerde aan agrohandelsproducten. De import bedroeg 38,5 miljard euro. Het Belgisch handelsoverschot bedraagt 6,5 miljard euro.

Positief saldo

Vooral de dierlijke producten en agro-industriële producten dragen bij tot het positieve saldo, met een overschot van respectievelijk 2,1 en 1,9 miljard euro. Ook akkerbouw en andere producten hebben een positief saldo, respectievelijk van 1,6 en 1 miljard euro.

Tuinbouw is een zeer exportgerichte sector, maar toch is er voor tuinbouwproducten een tekort op de handelsbalans van 133 miljoen euro. Dit komt onder andere door de invoer van exotisch fruit.

Op EU-niveau is België de vijfde belangrijkste landbouwexporteur met een aandeel van 8 procent in de totale agrarische uitvoer van de EU-28. Landen die beter doen, zijn Nederland (17 procent), Duitsland (15 procent), Frankrijk (11 prpocent) en Spanje (9 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer