Belastingdienst publiceert Landelijke Landbouwnormen 2018

De Belastingdienst heeft de Landelijke Landbouwnormen 2018 op zijn website gepubliceerd. Deze normen kunnen door ondernemers worden gebruikt om activa te waarderen voor hun belastingaangifte. Een aantal zaken is anders ten opzichte van de normen van 2017, zoals fosfaatrechten en productierechten.

Belastingdienst+publiceert+Landelijke+Landbouwnormen+2018
© Archief

De Landelijke Landbouwnormen bevatten de normbedragen voor 2018 voor de meest gangbare kostenposten en voor bepaalde bedrijfsmiddelen en voorraden voor agrarische bedrijven. Deze normen gelden alleen voor ondernemers en alleen voor agrarische activiteiten in Nederland. Ondernemers moeten de normen gebruiken om de jaarwinst van het bedrijf te bepalen en aan te geven in de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

De normen zijn opgesteld door de Belastingdienst in samenwerking met onder meer LTO, KAVB en de accountantsorganisaties SRA, TAAK en VLB. Met de fiscale landbouwnormen 2018 heeft de agrariër duidelijkheid welke regels de Belastingdienst volgt bij de beoordeling van zijn belastingaangifte. De Belastingdienst mag er niet van afwijken, maar de agrariër wel. Dit moet hij dan helder aangeven in de belastingaangifte en kunnen motiveren.

Belangrijkste veranderingen

Een aantal zaken is anders dan voorgaande jaren. Alle normbedragen zijn bedragen zonder omzetbelasting. Dit komt doordat op 31 december 2017 de btw-landbouwregeling is afgeschaft. Hierdoor zijn alle landbouwers vanaf 1 januari 2018 ondernemer voor de btw.

In het hoofdstuk Productierechten zijn normen toegevoegd over melkveefosfaatrechten. Dit omdat de melkveefosfaatrechten op 1 januari 2018 zijn ingevoerd. Voor toegewezen fosfaatrechten heeft de veehouder niets betaald, zodat afschrijving daarop niet speelt. Voor aangekochte fosfaatrechten is betaald en daarop kan worden afgeschreven. De afschrijvingstermijn loopt tot einde 2027. In de normen staan hiervan rekenvoorbeelden.

Indien in 2018 is geïnvesteerd in benutte melkveefosfaatrechten die reeds bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn geregistreerd, is het niet mogelijk om deze melkveefosfaatrechten in 2018 in gebruik te nemen. De aangekochte benutte melkveefosfaatrechten zijn pas te gebruiken in het nieuwe kalenderjaar. Afschrijving over de aangekochte benutte melkveefosfaatrechten kan pas aanvangen per datum ingebruikname. Het is zodoende niet mogelijk om reeds in 2018 af te schrijven over de aangeschafte benutte melkveefosfaatrechten.

Varkens- en pluimveerechten

Verder is in het hoofdstuk Productierechten de afschrijving op varkensrechten- en pluimveerechten. met betrekking tot 2017 aangepast. Dit komt doordat er eerder geen gezamenlijke afspraak over was gemaakt. Die is er nu dus wel en houdt in dat over genoemde dierrechten in 2017 nog 20 procent van de aanschafprijs afgeschreven kan worden.

In de normen 2017, die eenzijdig door de Belastingdienst waren vastgesteld, was het percentage over 2017 beduidend lager. Boekhoudingen en aangiften inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2017 kunnen worden gecorrigeerd. Het kan praktischer zijn in om de boekhouding van 2018 een 'inhaalafschrijving over 2017' te verwerken.

Op varkens- en pluimveerechten die na 1 januari 2018 zijn aangeschaft, kan de veehouder in 2018 naar tijdsgelang afschrijven rekening houdend met de einddatum van 31 december 2027.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer